Laatste update: 13-09-2021
Wat is VPN Software?
Je hebt vast wel eens van VPN software gehoord, maar weet je ook wat het is? In deze blog leggen we uit hoe VPN werkt en wat het precies is.
Dat we met z’n allen veelvuldig op het internet doorbrengen hoef ik je vast niet te vertellen. Echter weet het gros van de internetgebruikers niet hoe het gesteld is met hun privacy bij het bezoeken van websites of het downloaden van bestanden. Social media platformen als Facebook en Twitter verzamelen allerlei persoonlijke data en maken er zelfs speciale profielen voor, die zij kunnen gebruiken voor advertentiedoeleinden. Een goede manier om jouw eigen veiligheid te waarborgen op het gebied van online privacy, is door gebruik te maken van een VPN software. Een VPN software is vandaag de dag steeds populairder en wordt meer en meer gebruikt bij het bezoeken van sites of het downloaden van bestanden.
In deze blog ga ik dieper in op wat een VPN software nu eigenlijk is, wat je ermee kunt en waarom iedereen het zou moeten gebruiken. Mocht je naar aanleiding van mijn artikel vragen hebben of opmerkingen, dan kun je me uiteraard altijd een berichtje sturen.
Wat is VPN: Virtual Private Network
Laten we maar beginnen met de benaming. VPN is een afkorting voor Virtual Private Network, makkelijk vertaald een virtueel particulier netwerk. Een VPN software maakt het mogelijk om anoniem data te versturen en te ontvangen op het internet. Zoals je wellicht weet wordt bij het bezoeken van het internet jouw gedrag gekoppeld aan je IP adres. Je IP adres kun je zien als een woonadres: je bent hiermee te achterhalen en hierdoor is het voor bedrijven of instanties ook mogelijk om bijvoorbeeld jouw gedrag te monitoren en hier profielen voor te maken.
Een VPN software maakt gebruik van verschillende servers
Door gebruik te maken van een VPN software, wordt er verbinding gemaakt met een server van een VPN provider, ook wel VPN aanbieder genoemd. Deze heeft (vaak) meerdere servers, verspreidt over een aantal landen, staan waar jij gebruik van kunt maken. Als jij een website bezoekt, zal het via zo’n server gaan, evenals het weer terug ontvangen van informatie.
Doordat het via een server van de VPN aanbieder gaat, hebben bedrijven en instanties geen idee dat jij degene bent die online aan het surfen is: jouw IP adres is namelijk niet meer te achterhalen, maar wordt toegewezen aan die van de server die jij op dat moment gebruikt.

Het verkeer gaat via de server van de VPN aanbieder, waardoor jij anoniem blijft.
Hoe gebruik je VPN software?
VPN is heel makkelijk te gebruiken, hoewel het natuurlijk wel belangrijk is om te letten op het feit of jouw toestel desbetreffende VPN software ondersteund. In grote lijnen krijg je met de volgende stappen een goed werkende VPN verbinding.
Stappen om een VPN verbinding te realiseren
- Ontdek de beste VPN voor jouw situatie
- Schaf een abonnement aan op de software
- Download desbetreffende software op jouw toestel
- Maak een account aan bij de VPN aanbieder
- Log in met je accountgegevens voor je het internet op gaat
- De verbinding loopt nu via je VPN provider
Bovenstaande stappen zijn bijna altijd hetzelfde. Het is echter soms afhankelijk van de aanbieder van de VPN software of hier verschil in zit. Er zijn ook mogelijkheden om een VPN op je router in te stellen: hiermee worden alle internet verbonden apparaten in de woning met een VPN verbinding beveiligd.
Tip: check altijd goed of de VPN software jouw toestel en software ondersteund. Dit is een van de belangrijkste punten om op te letten bij VPN software.
Waarom VPN software zo belangrijk is
VPN is vandaag de dag steeds belangrijker. Niet alleen om te voorkomen dat hackers toegang krijgen tot jouw persoonlijke informatie, maar ook om bedrijven niet al jouw informatie te verlenen. Ik zet de belangrijkste punten op een rij, waarom ook jij gebruik zou moeten maken van VPN software.
- We gebruiken online steeds meer persoonlijke informatie: waar we voorheen enkel het internet gebruikte voor het opzoeken van informatie, loggen we nu ook steeds vaker in bij persoonlijke instanties. Denk aan DigiD, internetbankieren of het regelen van toeslagen.
- Geef hackers geen toegang tot jouw persoonlijke informatie: we moeten er niet aan denken dat DigiD gegevens in verkeerde handen komen. Ditzelfde geldt voor bankgegevens, waarmee je rekening geplunderd kan worden.
- Openbare WiFi is veelal onveilig: hoewel koffietentjes en andere openbare plekken gratis WiFi aanbieden, is het niet slim om hier zomaar gebruik van te maken zonder VPN software. Het is voor hackers vaak kinderspel om via dit soort netwerken verkeer te onderscheppen.
- Geen persoonlijke informatie aan bedrijven: bedrijven verzamelen steeds meer informatie waarmee ze bijvoorbeeld advertentieprofielen op kunnen stellen. Hou de persoonlijke data bij jezelf en deel dit niet met instanties en bedrijven.
Naast bovenstaande privacy gevoelige redenen, loont het ook om voor persoonlijke voordelen VPN software te gebruiken. Een van de grootste voordelen is dat je met een VPN software landblokkades kan omzeilen. Zo kun je bijvoorbeeld makkelijk Netflix kijken op vakantie en genieten van al je series, ongeacht in welk land je zit. In mijn artikel met de voordelen van VPN software ga ik hier dieper op in! Bekijk ook op VPNPower een uitgebreid artikel over wat is VPN software.
Introductiekorting Norton 360 cyber security pakket
Gratis LastPass account niet meer geldig op verschillende apparaten
‘Reset je wachtwoord als je Slack op Android gebruikt’
Telefoonnummers van Facebook gebruikers worden verkocht via Telegram-bot
Waarom Norton wachtwoordmanager een goede keuze is
Meer dan 41 miljoen euro aan schade door fraude in 2020
‘Privégegevens Nederlanders uit GGD coronasystemen worden illegaal verhandeld’
Volledig veilig online met Norton 360 Deluxe
Malware: wat is het en wat doe je ertegen?