Laatste update: 13-09-2021

Wat is Spyware?

We krijgen veel vragen binnen over wat spyware precies en nog belangrijker: hoe jij dit kunt voorkomen. Kom alles te weten over de definitie spyware!

wat is spyware

Spyware is een software die automatische internetgegevens en informatie van je apparaat steelt. Vaak wordt deze software ongezien geïnstalleerd op je apparaat zonder dat je dit door hebt. Wanneer de software gepland zit in je apparaat verzamelt deze al je persoonlijke gegevens met als doel verkocht te worden. Gegevens als surfgedrag, creditcard- en bankgegevens zijn vooral interessant voor dit soort partijen. Wanneer je tijdens het internetten bijvoorbeeld inloggegevens invoert houdt de spyware dit bij.

Hoe krijg je spyware op je apparaat?

Elk apparaat kan geïnfecteerd worden met Spyware. Voorheen waren vooral de Windowsapparaten erg vatbaar voor spyware, maar tegenwoordig zijn ook de Appleapparaten vatbaar voor aanvallen.

Er zijn verschillende manieren waardoor je apparaat geïnfecteerd kan worden. Denk aan het downloaden van verkeerde bestanden of openen van een verkeerde bijlage in een e-mail, tegenwoordig zijn fishings e-mails erg populair. De meest voorkomende tactieken en waarop je moet letten:

  • E-mails met onbetrouwbare links of bijlagen
  • Software downloaden op onbetrouwbare websites (veel bij Torrentswebsites)
  • Pop-ups accepteren
  • Een programma waarin de maker een functies heeft gebouwd die persoonlijke gegevens op slaan

Programma’s waarin ook vaak spyware verstopt zit zijn gratis toolbars. Wanneer je zo’n toolbar installeert kan de maker van de toolbar ongezien gegevens van je verzamelen.

Hoe weet je dat je spyware op je apparaat hebt?

De makers van spyware proberen de software zo goed mogelijk te verbergen op je apparaat. Het kan soms erg moeilijk zijn om er achter te komen dat je geïnfecteerd bent met spyware en vaak heb je dit niet eens door. Wel kunnen er aanwijzingen zijn waardoor je er achter kunt komen dat je geïnfecteerd bent.

  • Het apparaat reageert traag
  • Het apparaat valt uit of crasht regelmatig
  • Het geheugen van je apparaat raakt vol
  • Je krijgt rare pop-ups wanneer je online of offline bent

Heb je één van deze symptomen? Dan raad ik je aan om even goed te controleren of je niet besmet bent met een spyware, hieronder leg ik je uit hoe je dit verwijderd.

Hoe spyware verwijderen?

Om een spyware te verwijderen en op te sporen heb je een virusscanner nodig. Ook kunnen virusscanners voorkomen dat je geïnfecteerd wordt en erger voorkomen. Naast spyware beschermt een virusscanner je ook tegen virussen en malware.

Niet helemaal zeker of je niet geïnfecteerd bent? Het kan daarom geen kwaad om even te checken of je niet besmet bent met spyware. Op onze virusscanner pagina lichte we de beste virusscanners van dit moment uit met een goede onderbouwde keuze.

norton antivirus softwareNorton Antivirus

In onze ogen de beste keuze voor een virusscanner. Het is een echte allrounder en is op de meeste besturingssystemen en apparaten te gebruiken. Ook blijkt uit ons onderzoek dat dit de meest betrouwbare virusscanner is.

Meer cyber security artikelen

lastpass gratis account meerdere apparaten
slack wachtwoord resetten
telefoonnummers facebook gebruikers verkocht
norton wachtwoordmanager
41 miljoen euro fraudehelpdesk 2020
privegegevens handel coronayastemen
malware