Home » Cyber Security Tips » Wat is een wachtwoordmanager?

Wat is een wachtwoordmanager?

wat is een wachtwoordmanager

Door Rob | Datum: 25 juli 2019

Je kent het wel: je hebt voor elk specifiek programma of dienst een uniek wachtwoord. Een wachtwoord dat je zo lastig hebt gemaakt dat je soms een paar keer moet raden wat het ook al weer was. Dit is goed: wanneer jij het wachtwoord zelf makkelijk vindt, is het ook makkelijk voor derden. Echter kan het zorgen voor unieke wachtwoorden die ook nog eens moeilijk zijn zorgen voor een onoverzichtelijke jungle aan codes, cijfers en letters. Welke hoorde ook al weer bij mijn social media kanalen en welke gebruikte ik voor mijn DigiD?

Om een rommeltje te voorkomen (wat killing kan zijn bij wachtwoorden), is een wachtwoordmanager een mooie uitkomst. Deze software zorgt ervoor dat je al je wachtwoorden op één plek bewaard en deze nooit meer hoeft te vergeten. Vaak worden de wachtwoorden ná het inloggen bij je wachtwoordmanager automatisch ingevuld bij programma’s of websites waar je moet inloggen. Laten we dieper ingaan op de vraag: wat is een wachtwoordmanager?

Wat is een wachtwoordmanager nu eigenlijk?

Een wachtwoordmanager is een software waarbij je meerdere wachtwoorden op een plek kunt bewaren. Dit is stukken veiliger dan wanneer jij ze op een papiertje zou zetten: je moet er niet aan denken als dit in handen van een kwaadwillige komt. Je kunt een wachtwoordmanager ook het best zien als een virtuele kluis waarin je al je wachtwoorden centraal bij elkaar houdt.

Is een wachtwoordmanager dan wel veilig?

Een aanvullende vraag als reactie op bovenstaande informatie, is dan ook gelijk of zo’n wachtwoordmanager wel veilig is. Als alle wachtwoorden op een plek verzamelt zijn kan dit een goudmijn zijn voor bijvoorbeeld hackers. Toch hoef je hier niet bang voor te zijn: de beste wachtwoordmanager biedt altijd een goede vorm van versleuteling. Je kunt dit het best bekijken als volgt: elk wachtwoord wat jij opslaat gaat als het ware weer in een kluis, binnen in de grote kluis. Deze kluis is versleuteld, waardoor de data bij het versturen en ontvangen niet onderschept kan worden. Mocht dit toch onderschept worden, dan heeft de onderschepper er niets aan: het is versleutelde data die niet te begrijpen is.

Recente artikelen over Wachtwoordmanagers

wachtwoord generator welke moet ik hebben
wachtwoorden veilige bewaren
nooit meer je wachtwoord vergeten
wat is een wachtwoordmanager