Laatste update: 13-09-2021
Wat is een virus?
Computervirussen daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Ben je niet goed beveiligd dan krijg je er vroeg of laat zeker mee te maken. Lees hier wat een computervirus is, hoe je deze voorkomt en tegengaat!
Het werken met een computer wordt danig verstoord als je te maken krijgt met een computervirus. Als je regelmatig online bent, hoor je er veel over. Iedereen heeft natuurlijk een goede virusscanner geïnstalleerd op zijn of haar pc. Toch? Mocht je computer nog relatief onbeschermd zijn, dan is dit de eerste prioriteit om in orde te brengen voordat je iets anders installeert. Anders zal het niet lang duren voordat jij met de narigheid te maken krijgt die we in dit artikel bespreken.
Wat doet een virus op je computer?
Een computervirus zorgt voor veel ongemak en frustratie. Het kan ervoor zorgen dat je computer ontzettend langzaam wordt. Vervolgens kun je bepaalde programma’s niet meer opstarten. Regelmatig wordt je computer onverwacht opnieuw opgestart. Bepaalde bestanden zijn ineens verdwenen. Ook kunnen je wachtwoorden gestolen worden en via het internet verstuurd worden naar hackers. Elke mail die je vervolgens verstuurt, zal het computervirus verder verspreiden. Al je contactpersonen lopen hierbij risico ook besmet te raken.
De laatste jaren is vooral ransomware in opmars. Deze kwaadwillige programma’s zorgen ervoor dat al je bestanden versleuteld worden. Je kunt dan ineens niets meer doen met je Word- of Excelbestanden. Vervolgens krijg je een melding te zien waarin staat dat je geld moet betalen om je bestanden weer leesbaar te krijgen. Er wordt gebruik gemaakt van erg goede versleuteling waardoor het onmogelijk is om dit zelf op te lossen. Betalen is echter geen optie, omdat mensen die betaald hebben getuigen dat er daarna niets gebeurde. Ze kunnen nog steeds niet bij hun bestanden. Regelmatig een goede back-up maken van al je bestanden is ook hier de beste oplossing. Je dient wel rekening te houden met enig dataverlies.
Het mag duidelijk zijn dat een computervirus voor een hoop ellende kan zorgen op je computer. Iets wat we ten koste van alles moeten zien te voorkomen.
Welke soorten virussen zijn er?
Computervirussen kunnen meerdere bestanden op je computer infecteren. Er zijn in de loop der jaren verschillende soorten ontwikkeld. We noemen kort enkele voorbeelden:
- Wormen: hebben zich gespecialiseerd om zo snel mogelijk zoveel mogelijk computers en servers en netwerken te besmetten.
- Adware: dit is de verzamelnaam voor programma’s ontworpen om advertenties op je computer weer te geven en je zoekopdrachten om te leiden naar reclamewebsites en nog meer ongein.
- Spyware: is erg schadelijk omdat er informatie van je computer stiekem wordt doorgestuurd naar derden. Je wordt als het ware bespioneerd. Een keylogger registreert je toetsaanslagen en verstuurt deze informatie naar de eigenaar van de spyware. Op deze manier worden wachtwoorden achterhaald.
- Ransomware: hierboven beschreef ik het al kort, maar dit is een (gijzel) software die je bestanden blokkeert en in ruil voor geld weer teruggeeft (wat vaak niet gebeurt!).
- Een “bot”: dit is een soort malware waarmee een inbreker in staat is de controle over een besmette computer over te nemen. Bots maken vaak deel uit van een netwerk van besmette machines. Dit netwerk wordt een “botnet” genoemd. Een computer die met een bot is besmet, doet alles wat de bestuurder van het botnet wil. Daarom worden de getroffen machines “zombies” genoemd.
- Een rootkit: een set softwaretools die gebruikt worden door een derde partij (hacker) na toegang te hebben verkregen tot een systeem. Deze rootkit bevindt zich diep in het besturingssysteem en maakt zich zo onzichtbaar mogelijk. Het besturingssysteem zal hierdoor instabiel worden.
- Trojans: deze staan ook wel bekend als trojaanse paarden. Ze komen stiekem binnen vermomd als iets anders. Vaak een onschuldig leuk programma of spelletje. Eenmaal geïnstalleerd op je PC tonen ze hun ware aard.
Hoe herken je een virus?
Vaak is een computervirus moeilijk te herkennen en lastig op te sporen zonder een antivirusprogramma. Wel kunnen er aanwijzingen zijn dat je computer geïnfecteerd kan zijn door een virus:
- Je computer is erg traag, loopt regelmatig vast en start daarna opnieuw op. De computer lijkt druk bezig terwijl jijzelf geen commando’s hebt gegeven.
- Er verschijnen steeds pop-ups tijdens het surfen op internet, waar je niet om gevraagd hebt. Ook krijg je vreemde meldingen te zien.
- Je firewall en/of virusscanner worden automatische uitgeschakeld.
- Je harde schijf is (deels) gewist en soms zijn er zonder dat je het weet bestanden op je computer opgeslagen.
- Je krijgt waarschuwingen van vrienden of collega’s dat je vreemde e-mails naar hen stuurt, bijvoorbeeld met reclame.
- Je ziet vreemde icoontjes op je bureaublad die je er zelf niet geplaatst hebt.
- Je startpagina is gewijzigd naar een vreemde pagina. Als je een verkeerde URL intoetst kom je telkens op dezelfde, vaak commerciële, website terecht (Browser-kaping).
- Bij het zoeken op het internet via een zoekmachine zie je reclame in plaats van gewenste zoekresultaten.
- Er bevindt zich ineens een nieuwe werkbalk in je browser waar je niet om gevraagd hebt en die zich moeilijk laat verwijderen.
Als je één of meerdere van deze verschijnselen ondervindt, dan is het mogelijk dat je te maken hebt met één of meerdere virussen op je computer. Belangrijk is dat je dan zo snel mogelijk met een virusscanner je computer scant en de virussen verwijderd om erger te voorkomen.
Hoe voorkom je een virus?
In het geval van virussen geldt zeker dat je het beter kunt voorkomen dan genezen. Als je ze eenmaal op je computer hebt, dan ben je erg lang bezig om alle rommel te verwijderen. Ook kunnen er gegevens van je gestolen worden die je helemaal niet wilt delen of kwijt wilt raken, lees hieronder wat je kunt doen om een virus te voorkomen:
Wat kun je doen om een besmetting te voorkomen?
- Het voorkomen begint al bij het gebruik van een goede antivirussoftware. Tegenwoordig is Windows 10 met Windows Defender al goed uitgerust met prima software tegen allerlei mallware en computervirussen. De meningen zijn er echter nog over verdeeld of dit voldoende is. Om deze reden kun je er ook voor kiezen om een tweede compatibele virusscanner te installeren naast Windows Defender, bekijk de beste virusscanner voor Windows.
- Installeer eventueel ook extra beveiliging tegen malware en ransomware.
- Maak gebruik van een aangepaste webbrowser. Dat is een webbrowser met de nodige beveiliging ingebouwd. Tegenwoordig komt de grootste dreiging namelijk van onbetrouwbare websites. Nog beter is surfen via een VPN-verbinding.
- Pas op met het openen of klikken op links van e-mails van onbekende.
- Pas op met gratis software programma’s van dubieuze websites.
Hoe verwijder je een virus?
Allereerst is het belangrijk te vermelden dat elk virus zijn eigen methode van verwijderen heeft. Goede antivirusscanners zullen ervoor zorgen dat je er in ieder geval geen of weinig last hebt van hebt op je computer. Soms heb je ondanks alles gewoon pech. Als je een computervirus hebt, is het belangrijk dat je de besmette PC meteen isoleert. Haal hem dus meteen van internet af, en ook van je lokale netwerk, mocht je dat hebben. Probeer te weten te komen om welk computervirus het gaat. Zoek naar meldingen of foutmeldingen. Kijk je logbestanden na van Windows en van je virusscanner.
Met een andere computer ga je op internet kijken (Google) hoe je dit specifieke virus het beste kunt verwijderen. Het is belangrijk om een goede back-up van je computerbestanden achter de hand te hebben. Mocht je antivirus programma’s moeten installeren gebruik daarvoor dan een USB-stick die je speciaal hiervoor koopt. Let op: de kans is groot dat deze stick vroeg of laat ook computervirussen bevat. Gebruik hem dus niet op andere computers.
Je kunt nu proberen om alles met antivirussoftware te verwijderen. Vaak komt een computervirus niet alleen, maar begint het programmaatje meteen met het installeren van andere virussen en malware op je computer. Gebruik goede up-to-date antivirussoftware om alle sporen te wissen. Het beste gebruik je nu meerdere antivirusprogramma’s om alles grondig te reinigen. Gebruik ook antimalware programma’s en eventueel tools om het register op te schonen. Neem hiervoor alle tijd.
Soms is het computervirus erg hardnekkig. Als niets helpt, maak dan je harde schijf helemaal leeg door deze grondig te formatteren. Dit low level format zorgt ervoor dat er geen rommel achterblijft. Het is de grondigste manier. Pas daarna kun je veilig een back-up, image of kloon van je complete systeem terugzetten, indien nodig.
Conclusie
Het is altijd beter om een virusbesmetting op je computer te voorkomen, dan achteraf deze rommel te moeten verwijderen. Het kost je ontzettend veel tijd en je hebt eigenlijk nooit 100% zekerheid dat je nergens nog iets vergeten bent. Gebruik altijd een goede antivirusscanner en beveilig je browser tegen virusaanvallen. Gebruikers van Windows hebben automatisch Windows Defender. Deze moet wel aangezet zijn en up-to-date gehouden worden! Dit is normaal gesproken een goede beveiliging tegen alle mogelijke virussen en malware.
Wees voorzichtig op onbekende websites en met e-mail van mensen die je niet kent. Datzelfde geldt voor onbekende USB sticks en dergelijke. Gratis software zit vaak vol met malware en andere rommel die zich onopgemerkt installeert op je PC. Wees daar dus erg voorzichtig mee!
Introductiekorting Norton 360 cyber security pakket
Gratis LastPass account niet meer geldig op verschillende apparaten
‘Reset je wachtwoord als je Slack op Android gebruikt’
Telefoonnummers van Facebook gebruikers worden verkocht via Telegram-bot
Waarom Norton wachtwoordmanager een goede keuze is
Meer dan 41 miljoen euro aan schade door fraude in 2020
‘Privégegevens Nederlanders uit GGD coronasystemen worden illegaal verhandeld’
Volledig veilig online met Norton 360 Deluxe
Malware: wat is het en wat doe je ertegen?