Laatste update: 13-09-2021

Wat is een trojaans paard?

Ben je benieuwd naar wat een trojaans paard is? Wij vertellen je welke schade hij aanricht en hoe je voorkomt dat hij dat bij jou doet.

wat-is-een-trojaans-paard

Wat is een trojaans paard?

Het is een term die voortkomt uit de Griekse Mythologie en dus al heel wat jaren teruggaat. Helaas is het niet bij een mythe gebleven en zien we tegenwoordig nog genoeg situaties waar trojaanse paarden online schade aanrichten. Maar wat is nu een trojaans paard? Daar geven we graag antwoord op:

Een trojaans paard is een soort malware dat zich verschuild achter software dat op het oppervlak te vertrouwen lijkt. Wanneer je de software opent, kan dan zo’n trojaans paard worden geactiveerd, met alle gevolgen van dien.

Zo kan een trojaans paard mogelijk verschillende dingen doen die erg schadelijk zijn, doordat anderen toegang krijgen tot jouw apparaat en gegevens. Wanneer cybercriminelen toegang krijgen tot je apparaat, dan kunnen ze gegevens blokkeren, verwijderen, aanpassen en kopiëren. Daarnaast kunnen ze nieuwe software installeren of zelfs je apparaat besturen. Dat wil je natuurlijk niet.

Hoe herken ik een trojaans paard?

Een trojaans paard is dus niet altijd direct te herkennen, de makers zullen natuurlijk altijd hun best doen om ze er zo betrouwbaar mogelijk uit te laten zien. Heb je het idee dat de malware al op je apparaat staat? dan kun je dat aan een aantal punten merken:

 • Je ontvangt ongewenste berichten en/of pop-ups
 • Het apparaat is traag
 • Je internetverbinding is instabiel
 • De antivirus software is weg
 • Firewall is uitgeschakeld
 • Je kunt toepassingen niet meer gebruiken
 • Er missen bestanden

Het is goed om te weten dat de meeste trojaanse paarden wel direct herkend worden door een virusscanner wanneer ze op je apparaat komen te staan. Daarom is het aan te raden om altijd een goed werkende virusscanner geïnstalleerd te hebben om automatisch trojaanse paarden te herkennen. We hebben onderzoek gedaan naar de beste virusscanners, daar raden we je verschillende opties aan.

Wat kan ik er tegen doen?

Tegen de gevolgen van een trojaans paard kun je gelukkig van alles doen. Het beste is natuurlijk om te voorkomen dat er überhaupt zo’n bestand op je apparaat komt. Mocht dat toch gebeuren, dan is het zaak dat je hem zo snel mogelijk verwijdert.

Voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen, daarom raden we je aan om altijd goed je ogen open te houden bij het downloaden van bestanden. Dit zijn een aantal dingen waar je op kunt letten

 • Zorg dat je virusscanner altijd aan staat: Deze plaatst het trojaanse paard bij herkenning gelijk in quarantaine en zal hem voor je verwijderen.
 • Zorg dat je firewall altijd aan staat: Firewalls bestaan al erg lang, maar zijn nog steeds onmisbaar. Ze helpen je aanvallen van buitenaf tegen te gaan.
 • Let altijd goed op de bron van het bestand: Download alleen bestanden van bronnen die je kunt vertrouwen.
 • Kijk wat anderen over het bestand of de bron zeggen: Weet je niet zeker of iets te vertrouwen is, dan is het raadzaam om te kijken wat anderen er van zeggen. Dan is het natuurlijk ook handig als zij te vertrouwen zijn.

Een trojaans paard verwijderen

Mocht je toch per ongeluk een trojaans paard op je apparaat hebben staan, dan is een virusscanner wederom de beste defensie. Hij herkent de malware niet alleen, hij zal het uit zichzelf ook gelijk zo’n trojaans paard verwijderen.

Vermoed je dus dat je een trojaans paard op je apparaat hebt, zorgt dan zo snel mogelijk dat een goede virusscanner zijn werk kan doen. Dit hoeft niet duur te zijn, eerder vonden we namelijk de beste goedkope virusscanners.

Meer cyber security artikelen

lastpass gratis account meerdere apparaten
slack wachtwoord resetten
telefoonnummers facebook gebruikers verkocht
norton wachtwoordmanager
41 miljoen euro fraudehelpdesk 2020
privegegevens handel coronayastemen
malware