Home » Cyber Security Tips » Wachtwoorden veilig bewaren

Wachtwoorden veilig bewaren

wachtwoorden veilige bewaren

Door Rob | Datum: 15 oktober 2019

Bij diverse programma’s, social media profielen én e-mailaccounts ontkom je er niet aan: je hebt vaak meer dan een handvol wachtwoorden, die ook nog eens allemaal verschillend moeten zijn. Het bewaren van wachtwoorden kan op diverse manieren, maar helaas zien we in de praktijk veel onveilige toepassingen. Zo worden wachtwoorden vaak opgeschreven op memo’s of plaatst men ze in Excel documenten op de computer om de wachtwoorden te onthouden. Niet slim: je moet er niet aan denken dat zo’n memo kwijtraakt. In dit artikel gaan we dieper in op wachtwoorden bewaren: check de do’s en dont’s!

Waarom men wachtwoorden bewaart

Voor we in gaan op verschillende manieren om beter en veiliger je wachtwoorden bij een te houden, is het goed om even stil te staan bij het feit waarom men eigenlijk wachtwoorden bewaart. Hier zijn diverse redenen voor te bedenken. Ik zet ze op een rij:

 • Heel veel (verschillende) wachtwoorden
 • Bang om inloggegevens te vergeten
 • Een overzichtelijk gevoel van alle inlog’s
 • Bij gebruik van accounts met meerdere personen

Dit laatste is misschien nog wel de meest voorkomende situatie. Een groep collega’s of studenten maakt gebruik van een programma met één inlog. Hierbij wordt er vaak een document gedeeld (bijvoorbeeld via Google documenten) met de accountnamen en wachtwoorden. Niet heel slim, blijkt als we duiken in de gevaren hiervan.

Dont’s: bewaren van wachtwoorden op deze manieren

Zoals ik in mijn inleiding al aangaf worden wachtwoorden vaak op bijzondere manieren bewaard. Het meest opvallende voorbeeld wat ik tegen ben gekomen is een memo op de koelkastdeur (serieus waar). Het lijkt misschien handig om alle wachtwoorden op te schrijven en deze bij elkaar te bewaren, maar het is onwijs onveilig. De volgende manieren raad ik je af om je wachtwoorden te bewaren:

 • Wachtwoorden opschrijven: schrijf je wachtwoorden nooit op! Je kunt memo’s kwijtraken en je zult zelfs kunnen vergeten dat je het hebt opgeschreven. Dan merk je dus nog geen eens dat je ze kwijt raakt.
 • Wachtwoorden delen met anderen: deel je wachtwoorden nooit met iemand anders. Ook geen collega’s, vrienden of kennissen. Zij kunnen wel helpen met het onthouden hiervan, maar je hebt straks geen enkel idee wie eigenlijk allemaal in jouw accounts kunnen. Daarbij weet je ook niet hoe anderen weer omgaan met deze wachtwoorden.
 • Wachtwoorden opslaan in documenten: ook een onwijze don’t! Sla wachtwoorden nooit op, je raakt hiermee juist het overzicht kwijt én hebt een onwijs groot probleem als je deze documenten kwijt raakt.
wachtwoorden bewaren op memo

Bewaar wachtwoorden nooit op memo’s!

Manieren om je wachtwoorden wél veilig te bewaren

Er zijn gelukkig heel wat handige manieren om je wachtwoorden wel op een veilige manier te kunnen bewaren. Het beste voorbeeld hiervan is een zogeheten wachtwoordmanager, ook wel een password manager genoemd. Zo’n wachtwoordmanager werkt in grote lijnen volgens de volgende stappen:

 1. Je schaft een wachtwoordmanager aan (ze zijn er ook gratis, straks meer!)
 2. Na het aanmaken van een account voor de wachtwoordmanager kun je alle je wachtwoorden toevoegen
 3. Je hoeft enkel in te loggen met je wachtwoordmanager inloggegevens, om toegang te krijgen tot de verschillende programma’s
 4. Wanneer je nieuwe programma’s gaat gebruiken, kun je deze eenvoudig toevoegen

Het bewaren van wachtwoorden via een wachtwoordmanager is simpelweg de beste en meest veilige manier in mijn ogen. Om dit duidelijk te maken zet ik de grootste voordelen op een rij.

Voordelen van een wachtwoordmanager voor al je wachtwoorden

Doordat je niet meer je accountgegevens van specifieke programma’s hoeft te gebruiken, kun je super moeilijke wachtwoorden gaan gebruiken. Je hoeft ze immers toch niet meer te onthouden, gezien je kunt inloggen met de gegevens van je wachtwoordmanager. Dit is een van de grote voordelen van een wachtwoord manager. Check nog meer voordelen:

Wanneer je meer te wilt komen over zo’n wachtwoordmanager, raad ik je aan om ons onderzoek naar de beste wachtwoordmanager te bekijken. Hierin kun je specifieren naar wachtwoordmanager met verschillende kenmerken, voor diverse toepassingen óf voor bepaalde besturingssystemen.

Recente artikelen over Wachtwoordmanagers

wachtwoord generator welke moet ik hebben
wachtwoorden veilige bewaren
nooit meer je wachtwoord vergeten
wat is een wachtwoordmanager