Home » Cyber Security Tips » VPN software: waar op letten?

VPN software: waar moet je op letten?

vpn software waar moet je op letten

Door Rob | Datum: 9 juli 2019

Als je binnenkort van plan bent om een VPN software aan te schaffen, is het slim om dit uitgebreide artikel door te nemen. Er zijn bij het kiezen en selecteren van een geschikte VPN software namelijk een aantal belangrijke factoren die je moet bekijken, voor je het zomaar aanschaft. Zo is de veiligheid belangrijk, de snelheid van de software, de functies en is ook de gebruiksvriendelijk een kenmerk waar je even goed naar moet kijken.

In dit artikel zet ik alle belangrijke punten op een rij waar je goed op moet letten bij het kopen van een VPN software. Mocht je naar aanleiding van mijn punten nog aanvullingen hebben of met aanvullende vragen zitten, schroom dan niet om mij een berichtje te sturen!

De beste VPN software voor jouw situatie ontdek je zo!

Hoewel wij veelal onderzoek doen naar de beste VPN software op dit moment, kun je natuurlijk zelf ook op zoek gaan naar de beste keuzes voor jouw situatie. Jouw situatie is afhankelijk van jouw wensen: wil jij bijvoorbeeld zo snel mogelijk surfen of is het voor jou belangrijk om Netflix te kunnen kijken op vakantie? Ik zet de belangrijkste zaken op een rij waar je op moet letten bij VPN software, zodat jij van alle VPN software voordelen kunt genieten.

Snelheid ervaringen van eerdere gebruikers

Als jij snelheid belangrijk vindt is het goed om te checken welke snelheid beloofd wordt door de aanbieder. Echter is een belofte niet genoeg: vaak is de snelheid natuurlijk afhankelijk van wat jij online uitvoert. Er zijn online verschillende snelheidstesten te vinden, waarbij er onderscheid gemaakt wordt in:

 • De snelheid zonder VPN software te gebruiken
 • Snelheid met VPN software gebruiken op Nederlandse server
 • Impact snelheid met VPN software gebruiken op snelste buitenlandse server

Door bovenstaande factoren te checken krijg je een goed beeld wat er mogelijk is qua snelheid, waarmee jij kunt bepalen of dit voldoende is in jouw situatie.

Maximaal aantal gebruikers en/of apparaten

Wil je met het hele gezin of het hele kantoor genieten van een beveiligde VPN verbinding? Dan is het noodzaak om goed te letten op het maximaal accounts wat jij krijgt bij een abonnement op een VPN software. Hoewel dit meestal voor meerdere apparaten geldt, zijn er ook genoeg voorbeelden waarbij er maar één apparaat tegelijk van de VPN software gebruik kan maken.

Tip: wanneer jij alle apparaten in een huis die via het internet verbonden zijn wilt beveiligen met een VPN software, dan zijn er ook mogelijkheden om een VPN direct op de router aan te sluiten. Alle apparaten maken dan gebruik van de VPN software. Ik zal hier binnenkort een uitgebreid artikel over schrijven op Beveiligingsguru. Dit is namelijk wel een stuk lastiger dan de VPN software afnemen en installeren op een apparaat.

Aantal servers in verschillende landen van de VPN aanbieder

Een ander belangrijk punt om goed op te letten bij VPN software is het aantal mogelijke servers en de locatie hiervan (landen). Dit geeft je namelijk een goed beeld van de mogelijkheden en het is fijn om zelf een server te kunnen selecteren in een specifiek land.

Waarom dit zo belangrijk is? Stel dat jij een website wilt bezoeken die in een specifiek land geblokkeerd is, dan kun je vanaf een andere server in een ander land wel de website bezoeken dankzij de VPN software. Je gegevens worden namelijk geanonimiseerd, waardoor het lijkt alsof jij je in een ander land bevindt.

Functionaliteiten en mogelijkheden van VPN software

Misschien wel een van de belangrijkste zaken om op te letten bij VPN software: de functionaliteiten. Hierbij doel ik met name op het gebruik van de VPN diensten voor specifieke zaken als Netflix of Kodi. Als jij bijvoorbeeld Netflix wilt kijken in het buitenland is het noodzaak dat de VPN software hier wel voor gemaakt is.

Ja, er zijn helaas tal van VPN aanbieders die hiervoor geen mogelijkheden bieden. Het is daarom ook een belangrijk onderdeel van onze onderzoeken naar de beste VPN software aanbieders.

De prijs van het VPN software abonnement

Natuurlijk mag de prijs van een VPN software ook niet vergeten worden bij de selectie van het juiste pakket. Vaak worden er drie verschillende prijzen aangeboden, waarbij jij jezelf moet afvragen voor hoelang jij er minimaal gebruik van wilt maken.

 1. De prijs VPN software voor één maand
 2. Prijs bij afname VPN software voor één jaar
 3. Totale prijs voor twee jarig abonnement

Uiteraard geldt hierbij hoelanger jij de software afneemt, hoe lager de maandprijs zal zijn.

Let op: de prijs is vaak ook afhankelijk van de data waarmee jij de VPN software kunt gebruiken. Het is slim om een inschatting te maken hoeveel jij maandelijks gebruikt om het juiste pakket aan te schaffen.

Ondersteuning voor jouw toestel en software

Tenslotte – misschien wel het meest belangrijke – is het belangrijk om goed te letten op de ondersteuning voor jouw toestel. In onze beste VPN lijsten maken we bijvoorbeeld onderscheid in de volgende toestellen:

 • Laptop
 • Smartphone
 • Smart TV
 • Tablets

Daarbij is het ook belangrijk om de software ondersteuning hiervoor te checken. Zo zijn lang niet alle VPN providers compatibel met bijvoorbeeld Linux.

 • iOS
 • Android
 • Windows
 • Linux

Aanvullingen voor VPN software waar moet je op letten?

Heb jij nog aanvullingen voor VPN Software waar moet je op letten? Laat het mij vooral weten, dan maken we er samen een nog completere lijst van!

Recente artikelen over VPN software

facebook advertenties blokkeren
anoniem surfen
netflix kijken op vakantie
vpn software waar moet je op letten
voordelen van VPN software
wat is vpn software