Laatste update: 13-09-2021

PC Opstarten in Veilige Modus 2021

Zo start je een PC op in Veilige Modus. Ook info voor verourderde systemen als Windows XP en Windows 98.

antivirus scanner kopen

Waarom zou je een PC opstarten in Veilige Modus?

Een virus zal in veel gevallen bestanden op de pc plaatsen en er voor zorgen dat die bestanden tegelijk met Windows opstarten. Dit kan bijvoorbeeld om er voor te zorgen dat het virus actief is en zich kan verspreiden.

Het probleem is dan dat een virusscanner vaak geen actieve bestanden kan verwijderen, maar door de pc op te starten in de veilige modus zal Windows heel minimaal worden opgestart en zullen dus niet alle dingen actief zijn. Ook de virusbestanden zullen in zo’n geval vaak niet actief zijn zodat je ze op die manier toch kunt verwijderen.

Zo start je een PC op in Veilige Modus

veilige modus opstarten

Windows 10: Houd op het Windows-aanmeldingsscherm de Shift-toets ingedrukt terwijl je Aan/uit  Opnieuw opstarten selecteert.

Nadat je pc opnieuw is opgestart en het scherm Een optie selecteren wordt weergegeven, selecteer je Probleemoplossing > Geavanceerde opties > Opstartinstellingen > Opnieuw opstarten. Mogelijk wordt je gevraagd je BitLocker-herstel sleutel in te voeren.

Nadat je pc opnieuw is opgestart, zie je een lijst met opties. Selecteer 4 of F4 om je pc in de veilige modus op te starten. Of selecteer 5 of F5 voor de veilige modus met netwerkmogelijkheden.

In principe zijn alle Windows systemen op te starten in de veilige modus, behalve Windows NT want die moet je in dit geval op starten in de VGA modus.

Door tijdens het opstarten van de pc de CTRL knop (voor gebruikers van Windows Me) of de F8 knop (voor overige Windows systemen) vast te houden zal er een menu verschijnen. In dat menu selecteer je dan met behulp van de pijltjestoetsen de optie ‘veilige modus’ en dan druk je op ‘enter’. De pc zal dan opstarten in de veilige modus. In sommige gevallen kan het gebeuren dat de pc een ‘keyboard error’ geeft als je de CTRL of F8 knop indrukt, en in dat geval moet je even wachten tot de BIOS geladen is en dan de betreffende toets indrukken of anders tijdens het opstarten op de betreffende toets blijven tikken (telkens kort achter elkaar even indrukken).

Bij sommige systemen zal de bovenstaande manier niet werken, en moet je (afhankelijk van je besturings systeem) de volgende stappen volgen:

Windows 98 en Windows Me:

1 – Sluit alle programma’s af en klik dan op ‘start’ en daarna op ‘uitvoeren’.
2 – Type in de balk het woord ‘msconfig’ (zonder de ‘ tekens) en druk dan op ‘enter’.
3 – Klik in het scherm wat verschijnt op het tabblad ‘algemeen’ en klik daarna op de knop ‘geavanceerd’.
4 – Zet een vinkje voor de regel ‘opstartmenu inschakelen’ en klik dan op ‘ok’.
5 – Klik dan in het scherm wat er nog staat ook op ‘ok’ en start de pc opnieuw op als dat gevraagd wordt.
6 – Tijdens het opstarten krijg je een menu te zien en daarin kun je de optie selecteren om de pc op te laten starten in de veilige modus. Druk daarna op ‘enter’ en de pc zal dan opstarten in de veilige modus.
Let op: Als je klaar bent in de veilige modus kun je het beste de bovenstaande stappen nogmaals volgen en dan het vinkje weg halen wat je geplaatst hebt. Op die manier zal de pc niet elke keer het opstartmenu laten zien tijdens het opstarten.

Windows XP Veilige Modus

1 – Sluit alle programma’s af en klik dan op ‘start’ en daarna op ‘uitvoeren’.
2 – Type in de balk het woord ‘msconfig’ (zonder de ‘ tekens) en druk dan op ‘enter’.
3 – Klik in het scherm wat verschijnt op het tabblad ‘boot.ini’ en zet dan een vinkje bij de regel ‘/safeboot’.
4 – Klik dan op ‘ok’ en start de pc opnieuw op als dat gevraagd wordt.
5 – De pc zal dan opstarten in de veilige modus, maar je moet er rekening mee houden dat dit enkele minuten kan duren.

Let op: Net als bij Windows 98 en Windows Me moet je ook in dit geval de stappen weer uitvoeren en het geplaatste vinkje weg halen om er op die manier voor te zorgen dat de pc weer normaal op zal starten.

MAC opstarten in Veilige Modus:

  1. Start of herstart de Mac en houd hierbij onmiddellijk de Shift-toets ingedrukt. Het Apple logo verschijnt op uw beeldscherm.
  2. Laat de Shift-toets los zodra het inlogvenster verschijnt. Als de opstartschijf is gecodeerd met FileVault, wordt u mogelijk twee keer gevraagd om in te loggen: één keer om de opstartschijf te ontgrendelen en nog een keer om in te loggen bij de Finder.

Start de Mac opnieuw op zonder hierbij toetsen ingedrukt te houden om de veilige modus te verlaten.

Aanvullende informatie:

1 – Als de pc is opgestart in de veilige modus zal het beeldscherm er anders uit zien dan normaal. Het beeld is minder scherp en de icoontjes op het bureaublad zijn groter dan normaal.

2 – In de veilige modus zullen een heleboel dingen niet werken, waaronder het maken van een (internet)verbinding. Hier voor moet je de pc normaal opstarten en in het geval van het uitvoeren van een online virusscan moet je dus eerst de online virusscan uitvoeren en de namen van de geïnfecteerde bestanden opschrijven. Schrijf dan ook de plaats op waar de geïnfecteerde bestanden staan zodat je ze makkelijk terug kunt vinden. Daarna start je de pc pas op in de veilige modus en kun je de geïnfecteerde bestanden op gaan zoeken en verwijderen.

3 – Een aantal virusscanners kunnen ook in de veilige modus werken, maar ze zullen niet zoals normaal onderin de taakbalk staan. In dat geval moet je de virusscanner starten door op START te klikken en daarna op PROGRAMMA’S. Daarna kun je de virusscanner aanklikken die op je pc geïnstalleerd staat en kun je een volledige systeemscan draaien.

4 – Een alternatief voor het opstarten van de pc in de veilige modus is om de taak van het betreffende bestand te beëindigen. Hiervoor open je Taakbeheer door op de toetsen CTRL+ALT+DEL te drukken. Zoek dan het betreffende actieve bestand op, beëindig te taak van het bestand en dan kun je het alsnog verwijderen. Het is echter mogelijk dat een bepaald proces niet vermeld wordt in Taakbeheer.

Meer cyber security artikelen

lastpass gratis account meerdere apparaten
slack wachtwoord resetten
telefoonnummers facebook gebruikers verkocht
norton wachtwoordmanager
41 miljoen euro fraudehelpdesk 2020
privegegevens handel coronayastemen
malware