Laatste update: 13-09-2021

Telefoonnummers van Facebook gebruikers worden verkocht via Telegram-bot

Telefoonnummers van miljoenen Facebook-gebruikers zouden verkocht worden via een Telegram-bot. Voor $20 kun je een telefoonnummer kopen, je bent goedkoper uit als je grotere hoeveelheden aanschaft.

telefoonnummers facebook gebruikers verkocht

Er is naar buiten gekomen dat er een database in omloop zou zijn met de telefoonnummers van zo’n 533 miljoen Facebook-gebruikers. De kosten voor een telefoonnummer: $ 20 per stuk.

Verkoop telefoonnummers Facebook-gebruikers

In een rapport dat Motherboard publiceerde is te lezen dat dat iemand een database zou hebben met miljoenen telefoonnummers van gebruikers van Facebook.

Dit ontdekte onderzoeker Alon Gal: hij beweert dat de telefoonnummers verkochten worden via een Telegram-bot, die ook in handen is van deze database-eigenaar.

Telegram-bot

Met een Telegram-bot hoeft er geen interactie plaats te vinden tussen de koper en de verkoper, legt Smartoday in een artikel uit. Een veilige manier van handelen dus, gezien de eigenaar van de database met miljoenen telefoonnummers niet door de mand zou kunnen vallen.

De Telegram-bot zou in staat zijn om op twee manieren te kunnen zoeken in de database: via een Facebook-ID naar een telefoonnummer en andersom.

Facebook

Facebook ligt al een tijdje onder vuur omtrent privacy. Zo ontstond er veel ophef en kritiek over nieuwe privacyvoorwaarden waarbij WhatsApp de gegevens kan delen met Facebook, beiden van hetzelfde bedrijf.

Een gevaarlijk iets, vinden we bij Beveiligingsguru: we gebruiken WhatsApp in het merendeel voor privacygevoelige informatie, iets wat we minder doen op Facebook. Als Facebook data zou kunnen delen met WhatsApp en andersom kan dat tricky zijn.

Echter is het voor Europese gebruikers geen issue, gezien hier de privacywet geldt. Hoewel wij ons geen zorgen hoeven te maken, zijn we altijd sceptisch tegenover de data die Facebook verzameld. Zo schreven we onlangs een stappenplan hoe je Facebook advertenties blokkeren kunt.

Denk je dat je Facebook gehackt is? Bekijk dan stappen die je moet nemen in de must-read: Facebook gehackt, wat nu? van techwebsite Smartoday.

Meer cyber security artikelen

lastpass gratis account meerdere apparaten
slack wachtwoord resetten
telefoonnummers facebook gebruikers verkocht
norton wachtwoordmanager
41 miljoen euro fraudehelpdesk 2020
privegegevens handel coronayastemen
malware