Laatste update: 13-09-2021

Stalkerware: ook bekend als stalker software!

Steeds vaker horen we dat mensen besmet zijn met Stalkerware. Stalkerware is een stalker software die vaak door je partner of ex op je apparaat geinstalleerd word. Helaas gebeurt dit steeds vaker en heb je zelf niet door dat je besmet bent, lees in dit bericht hoe je jezelf hier tegen kunt beschermen.

stalkerware-stalkersoftware

Het komt steeds vaker voor dat smartphone gebruikers slachtoffer worden van stalkerware, ook wel bekend als stalker software. Is je apparaat besmet met stalkerware dan is het mogelijk dat iemand meekijkt wat je allemaal op je telefoon doet, denk aan het versturen van berichten, weten met wie je belt en op welke locaties je bent of bent geweest. Vaak komt het voor dat een vervelende ex of echtgenoot deze stalker software installeert op een apparaat. In dit bericht vertellen je wat stalkerware is en hoe je jezelf hiertegen kunt bewapenen.

norton antivirus software

Beste virusscanner: Norton Antivirus

In onze ogen is de virusscanner van Norton Antivirus de beste keuze. Hiermee kun je virussen verwijderen van je apparaat, maar nog beter is dat deze antivirus ook voorkomt dat er een virus op je apparaat besmet raakt.

Wat is stalkerware?

Allereerst is het belangrijk om te weten wat stalkerware is. Stalkerware is een soort malware die bijhoudt welke gegevens ingevoerd worden op je apparaat, bijvoorbeeld je iPhone. Deze software stuurt al deze gegevens door naar een derde partij, vaak komt het voor dat een bekende (ex) dit installeert op je apparaat. Stalkerware is vaak niet zichtbaar en hierdoor weet een slachtoffer niet dat hij zo’n programma op zijn apparaat heeft.

Stalkerware kan voor verschillende doeleinde gebruikt worden, zo is er een stalker software die alleen sms-berichten kopieert, maar er zijn ook programma’s die je locatie na kunnen trekken. Vaak wordt zo’n software voor verkeerde doeleinde gebruikt, bijvoorbeeld het stalken van een ex. Maar ook zien we wel dat ouders stalkerware gebruiken om bijvoorbeeld een kind na te trekken waar hij zich bevind. Er zijn dus verschillende programma’s die verschillende informatie bijhouden en doorstuurt naar een ander apparaat.

Is Stalkerware hetzelfde als Spyware?

Wie bekend is met spyware zal zich afvragen of dit hetzelfde is stalkerware? Nee, niet helemaal. Spyware komt vaak op je apparaat doordat je op een verkeerde link klikt en er een derde partij een illegale software op je computer installeert, dus illegaal. Stalkerware wordt op je apparaat geïnstalleerd met een legitiem programma, dus legaal. In principe is het legaal, tenzij je het gebruikt voor de verkeerde doeleinde en dan wordt het wel illegaal.

Het kan soms ook interessant zijn om stalkerware software zelf te installeren op je smartphone. Je kunt geschreven berichten bijvoorbeeld automatische op laten slaan, zodat je altijd een back-up hebt van je berichten. Ook wordt deze software wel gebruikt om de locatie van je apparaat te achterhalen, dat is weer interessant wanneer je apparaat kwijt bent of gestolen is.

Wel zien we steeds vaker dat stalkerware misbruikt wordt door bijvoorbeeld jaloerse echtgenotes of exen. Met de software kunnen ze precies zien naar wie je een sms stuurt en wat er in staat. Ook zijn is er software waarmee te zien is waar je bent en waar je bent geweest, dit wordt vaak gebruikt wanneer je niet vertrouwd woord door bijvoorbeeld je vrouw. Op deze wijze gebruik maken van Spyware is dus illegaal, omdat dit inbreuk heeft op je privacy.

Hoe weet je dat telefoon besmet is met stalker software?

Het probleem van stalkerware is vaak dat deze software vaak niet te herkennen is. De gebruiker van de stalker software installeert bijvoorbeeld een app op je smartphone en daarbij download hij extra spionagetools. Vervolgens verwijderd te gebruiker de app weer en hierdoor is het vaak niet zichtbaar dat er stalkerware op je iPhone geïnstalleerd is.

Het probleem bij stalkerware is dat je er een app op je telefoon actief is, maar deze wordt niet weergegeven op je beginscherm of app lijst. Een mogelijkheid om de stalkerware te achterhalen is uitvoeren van een virusscan of je telefoon terugzetten naar fabrieksinstellingen. Wanneer je het apparaat terugzet naar fabrieksinstelling moet je er wel rekening houden dan veel gegevens van jezelf gewist worden.

Wil je niet dat al je gegevens gewist worden dan is een virusscan uitvoeren ene betere optie. Heb je een iPhone dan kies dan een virusscanner voor iPhone of heb je een Android apparaat kies dan voor een virusscanner voor Android. Naast je mobiele apparaat kan er ook op je computer stalker software geherinstalleerd zijn. Vaak zijn dit apps die mee kunnen kijken wat je op internet doet en welke bestanden je op je computer hebt. Bekijk wanneer je een Windows computer hebt naar de beste virusscanner voor Windows.

Hoe voorkom je Stalkerware op je telefoon?

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Bescherm je zelf goed tegen Stalkerware want zoals wij het al zeiden komt het heel vaak voor dat jaloerse partners deze software op je apparaat installeren, je verwacht het vaak niet maar het gebeurd vaker dan je denkt. Om te voorkomen dat je (weer) besmet raakt is het belangrijk om op je eigen veiligheid te letten. Voor veel slachtoffers van stalker software zorgt dit voor veel inbreuk op de privacy. Hieronder hebben we daarom enkele tips voor je zodat het moeilijker wordt om besmet te worden met Stalkerware:

  • Maak altijd gebruik van een sterke pincode en niet alleen van een vingerscan: je zult misschien denken dat een vingerscan het meest veilig is, helaas is dit niet altijd het geval. Het komt vaak zelf voor dat smartphones ongewild ontgrendeld worden in de slaap, zonder dat je weet kan je partner met je vinger je apparaat ontgrendelen. Zorg altijd voor een sterke pincode en geef deze niet zomaar aan je partner.
  • Gezicht scan wel een goede optie: steeds vaker zijn er telefoons die te ontgrendelen zijn met een gezichtsscan. Deze scan is vaak niet zomaar te openen in je slaan, je moet namelijk je ogen open hebben wil de scan je herkennen.
  • Geef niet zo maar je telefoon aan je partner: geef je telefoon niet zomaar aan je partner. Zo’n software is heel snel geïnstalleerd zonder dat je het zelf doorhebt.
  • Houdt je wachtwoorden echt geheim: zorg altijd je persoonlijke wachtwoorden geheim houdt en gebruik dit wachtwoord niet voor gezamenlijke programma’s. Veel mensen gebruiken namelijk voor dezelfde programma’s hetzelfde wachtwoord en zijn hierdoor makkelijk en snel te hacken.
  • Check regelmatig welke apps er op je telefoon gedownload zijn: vaak kun je bij de instellingen van je telefoon bekijken wat recent gedownload is. Het kan geen kwaad om af en toe even te checken welke apps recent gedownload zijn.
kaspersky

Haal Stalkerware van apparaat met Kaspersky

Kaspersky is een toonaangevende en veilig speler op het gebied van virusscanners. Denk je dat je besmet bent met Stalkerware of vermoed je dit? Doe een virusscan en je komt er snel genoeg achter! Met de virusscan van Kaspersky spoor je de stalker software zo op.

Meer cyber security artikelen

lastpass gratis account meerdere apparaten
slack wachtwoord resetten
telefoonnummers facebook gebruikers verkocht
norton wachtwoordmanager
41 miljoen euro fraudehelpdesk 2020
privegegevens handel coronayastemen
malware