Home » Cyber Security Tips » Smartphone beveiligen: wat kun je doen?

Smartphone beveiligen: wat kun je doen?

smartphone beveiligen

Door Rob | Datum: 30 juli 2019

Steeds vaker krijg ik de vraag hoe je het best je smartphone kunt beveiligen. Daarbij bestaan er eigenlijk drie grote wensen om te zorgen voor een betere beveiligen: tegen hackers, diefstal én virussen. In deze complete cyber security gids ga ik dieper in op wat jij zelf kunt doen om te zorgen voor een betere beveiliging van je smartphone. Daarnaast ga ik dieper in op hoe jij specifiek je Android toestel of iPhone beter kunt beveiligen door gebruik te maken van verschillende cyber security software. Laten we eerst inzoomen op de drie grote redenen voor je smartphone beveiligen.

Redenen om je smartphone te beveiligen

Het wordt steeds belangrijk om goed stil te staan bij de beveiliging van jouw smartphone. Hierbij doel ik niet op een hoesje, maar op de beveiliging van de inhoud van je smartphone. Zo wordt een smartphone vandaag de dag steeds vaker gebruikt voor zaken als internet bankieren of het het regelen van overheidszaken via bijvoorbeeld DigiD.

In grote lijnen zijn er drie redenen om je smartphone te moeten beveiligen:

 • Beschermen tegen hackers: we moeten er niet aan denken dat iemand een smartphone binnen kan dringen en toegang krijgt tot veel persoonlijke zaken.
 • Tegen diefstal: een gesloten smartphone is niet alleen zonde van het geld, maar ook een heel gedoe om bijvoorbeeld alle wachtwoorden te moeten vervangen.
 • Schild tegen virussen: bij het downloaden van een app kan er een virus meegestuurd worden. Ook phising mails kunnen zorgen voor ‘infecties’ op je smartphone met alle gevolgen van dien.

Ik ga per onderwerp dieper in op de acties die jij kunt ondernemen om deze mogelijke issues te voorkomen of de kans hierop te minimaliseren.

Smartphone beveiligen tegen hackers

Hackers kunnen steeds makkelijker inbreken op smartphones. Hoe dit komt? Omdat steeds meer mensen klakkeloos gebruik lijken te maken van een openbaar WiFi netwerk, die geen goede bescherming biedt voor de gebruikers. Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat door het het verbinden van een smartphone met een openbaar WiFi netwerk het veel makkelijker is voor hackers om in te breken op jouw telefoon. Ook verkeer kan onderschept worden en als dit niet versleuteld is ligt alles in handen van de hackers.

Oplossing: VPN apps voor smartphone

Om dit te voorkomen raad ik je aan om eens te kijken naar VPN software. Hiermee beveilig je je gegevens beter en heb je kun je anoniem surfen. Eerder heb ik ook onderzoek gedaan naar de beste VPN software voor specifieke besturingssystemen op smartphones. Neem een kijkje bij het de beste VPN voor jouw specifieke smartphone software:

Met goede VPN software voorkom je dat verkeer onderschept kan worden en dat jouw internetgedrag gekoppeld kan worden aan jouw IP adres.

Smartphone beveiligen tegen diefstal

Wanneer je telefoon gestolen wordt zijn er een aantal zaken die ongelooflijk naar zijn: je bent je telefoon kwijt, je moet goed beseffen welke gegevens er allemaal opstaan en je moet een nieuw nummer fiksen. Allemaal niet leuk! Je kunt gelukkig steeds vaker gebruik maken van goede cyber security software die hiervoor uitkomsten bieden. Het gaat dan met name om wachtwoordmanagers die een extra ‘anti-theft’ beveiliging aanbieden.

Oplossing: wachtwoordmanagers voor smartphone

Met een wachtwoordmanager houdt je alle inloggegevens op desbetreffend apparaat overzichtelijk bij elkaar. Zo hoef je niet al je wachtwoorden meer hetzelfde te maken en kun je ijzersterke varianten bedenken, zonder deze te hoeven onthouden. Een extra voordeel, die met name gericht is op anti-diefstal, zijn mogelijkheden dat er een automatische vergrendeling plaats vindt als bijvoorbeeld tien keer verkeerd ontgrendeld wordt. Er zijn zelfs mogelijkheden om een foto te maken met de selfie-camera als dit gebeurt, die gelijk naar jouw e-mailadres doorgestuurd wordt! Ook antivirus software lijkt hier steeds meer voor gemaakt te worden, zo biedt McAfee deze mogelijkheden.

Als je overweegt om een wachtwoord manager voor je smartphone aan te schaffen, is het altijd belangrijk om te letten op de ondersteuning voor jouw besturingssysteem. Ik heb twee onderzoeken klaarstaan met de beste wachtwoordmanager per populaire smartphone:

Let altijd goed op de volgende zaken bij wachtwoordmanager voor een smartphone beveiligen:

 • Fucnties
 • Ondersteuning
 • Aantal apparaten
 • Integraties/configuratie mogelijkheden

Smartphone beveiligen tegen virussen

Het krijgen van een virus op je smartphone is super vervelend. Het grote gevaar is dat je dit vaak niet door hebt en het virus er al een langere tijd kunt zitten. Eerder gaf ik antwoord op de vraag kun je een virus op je iPhone hebben, waarbij ik concludeerde dat dit zeker mogelijk is.

Je kunt je smartphone beveiligen tegen virussen met behulp van geschikte antivirus software. Zoals je wellicht weet zetten we bij Beveiligingsguru de beste virusscanner keuzes op een rij per kenmerk, software, toepassing en toestel. Dus ook voor smartphones kun je bij ons uit de voeten.

Oplossing: antivirus software voor smartphone

De oplossing om je smartphone dus tegen virussen of zaken als malware te beschermen is in vorm van een geschikte antivirus software. We hebben twee grote onderzoeken gedaan naar zowel iPhone als Android toestellen:

Bij het selecteren van een geschikte virusscanner is het niet alleen belangrijk om te letten op de ondersteuning voor jouw toestel, maar ook de volgende feiten spelen een grote rol:

 • Mate van bescherming
 • Preventieve maatregelen door virusscanner
 • Gebruiksgemak van de applicatie
 • Kostenplaatje
 • Ervaringen van eerdere gebruikers

Ik hoop dat dit artikel jou meer inzicht heeft gegeven in je smartphone beveiligen. Mocht je nog meer vragen hebben of suggesties of opmerkingen, kun je me natuurlijk altijd een bericht sturen.

Recente artikelen over Virusscanners

virusverwijder tools
wat is spyware
wat is een hoax
onderhoud computer
antivirus scanner kopen
smartphone beveiligen