Laatste update: 13-09-2021

‘Privégegevens Nederlanders uit GGD coronasystemen worden illegaal verhandeld’

Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat er grootschalig gehandeld wordt in privégegevens van Nederlanders die afkomstig zijn uit coronasystemen van de GGD. Er zijn inmiddels twee aanhoudingen verricht.

privegegevens handel coronayastemen

Foto: Coronatest, ter illustratie. © JC Gellidon/ Unsplash

RTL Nieuws deed onderzoek en concludeert nu dat er grootschalig gehandeld wordt in miljoenen privégegevens: onder meer adresgegevens, telefoonnummers en burgerservicenummers die verzameld zijn in GGD coronasystemen zouden verhandeld worden, meldt RTL Nieuws.

Data uit coronasystemen

De data die illegaal verhandeld werd zou afkomstig zijn uit twee belangrijke coronasystemen van de GGD: CoronaIT en HPzone Light. In het systeem CoronaIT zijn gegevens te vinden van Nederlanders die reeds een coronatest hebben gedaan. Het HPzone Light systeem is gevuld met gegevens van mensen voor het bron- en contactonderzoek.

Privégegevens te koop aangeboden

De privégegevens uit de twee coronasystemen van de GGD zouden verhandeld worden op verschillende chatapplicaties, waaronder Telegram en Snapchat. RTL Nieuws meldt dat het zou gaan om ’tientallen accounts’ die deze gegevens aanboden.

De kosten van de privégegevens van één persoon? Tussen de 30 en 40 euro, aldus het landelijke nieuwsmedium.

Fraude burgerservicenummer

Nu kun je denken: wat kan men doen met deze gegevens? Een burgerservicenummer is erg aantrekkelijk voor criminelen die identiteitsfraude willen plegen. Zo kunnen er neppe identiteitskaarten aangemaakt worden en kunnen er andere vormen van fraude op het gebied van identiteit gepleegd worden.

Twee arrestaties

Dankzij het onderzoek van RTL Nieuws zijn er nu twee mannen aangehouden: een 21-jarige man uit Heiloo en een 23-jarige man uit Alblasserdam. Beide mannen zouden werkzaam zijn bij de GGD in het callcenter.

Meer cyber security artikelen

lastpass gratis account meerdere apparaten
slack wachtwoord resetten
telefoonnummers facebook gebruikers verkocht
norton wachtwoordmanager
41 miljoen euro fraudehelpdesk 2020
privegegevens handel coronayastemen
malware