Laatste update: 13-09-2021

Ouderlijk toezicht instellen: hoe doe je dit

Het is belangrijk dat je weet wat je kind allemaal online te zien krijgt. Door ouderlijk toezicht in te stellen op het apparaat van je kind krijg je meer controle in inzicht in zijn internetgedrag.

ouderlijk toezicht instellen

Door de technologische ontwikkelingen hebben heel wat kinderen een eigen telefoon of tablet. Nu is het alleen wel zo dat je als ouder wat meer toezicht zou willen hebben op wat de kinderen doen. Het is nu eenmaal niet de bedoeling dat de kinderen op rare websites terecht komen en dingen zien die ze niet horen te zien.

Door ouderlijk toezicht in te stellen krijg je meer controle over het internetgedrag van je kind. Op de meeste apparaten kun je ouderlijk toezicht instellen en is dit zo gedaan. Denk bijvoorbeeld aan de computer van je kind, mobiele telefoon of op de Playstation.

Wat is ouderlijk toezicht?

Ouderlijk toezicht houdt ook wel in dat je bepaalde instellingen selecteert voor het internetgebruik van jouw kind. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om bepaalde websites te blokkeren of om specifieke sites juist toestemming te verlenen. Ook is het mogelijk om aan te geven welke spellen en programma’s jouw kind wel kan openen. Daarnaast zal je door middel van de tijdslimieten ervoor kunnen zorgen dat jouw kind niet verslaafd raakt aan het gamen, hierdoor hou je net even iets meer controle.

Vaak hebben kinderen verschillende apparaten waarmee ze in contact staan met internet. Via deze apparaten hebben kinderen alle toegang tot het wereld wijde web en kunnen ze van alles op zoeken. Heb je liever wat meer toezicht op je kinderen dan kun je dit doen door ouderlijk toezicht in te stellen op de apparaten van je kinderen.

Ouderlijk toezicht PS4

Een apparaat waar je ouderlijk toezicht kunt toepassen is de PlayStation 4. Vooral voor kinderen die veel te veel spelen op hun PS4 is het mogelijk om ouderlijk toezicht in te stellen. Hiermee kun onder andere een tijdslimiet in stellen, waarmee je voorkomt dat je kunt niet uren lang naar het schermt staart.

Waarom ouderlijk toezicht op Playstation instellen?

Naast het instellen van een tijdslimiet kun je ook andere instellingen instellen zodat je meer inzicht krijgt in het internet gedrag van je kind, hierdoor beperk je bijvoorbeeld het toegang tot bepaalde netwerkfuncties of voorkom je dat je kind ongezien veel geld uit geeft. Bekijk hier wat je kunt instellen met ouderlijk toezicht op PS4:

Beperken van toegang tot netwerkfuncties: door toegang tot bepaalde netwerkfuncties te beperken kun je bepaalde content blokkeren of aangeven dat je kind niet mag communiceren met vreemden.

Maandelijkse bestedingslimiet: met een maandelijkse bestedingslimiet kun je een bedrag vaststellen die niet te overschrijden is. Heb je dit ingesteld dan kan je kind niet meer dan het ingevoerde bestedingslimiet uitgeven.

Instellen van leeftijdskeuring voor games en films: elke game of film heeft leeftijdsaanduiding, deze leeftijdsaanduiding geeft aan voor welke leeftijdscategorie dit geschikt is. Door dit in te stellen op het account van je kind voorkom je dat je kind stiekem spelletjes speelt of films kijkt die niet geschikt zijn voor ze leeftijdscategorie.

Playstation VR: het gebruiken van een PlayStation VR headset kan schadelijk zijn voor jonge kinderen. Kinderen onder de 12 jaar mogen een VR headset daarom ook niet gebruiken. Is je kind onder de twaalf dan kun je de functie van de VR headset uitschakelen, zodat je kind er geen gebruik van kan maken.

Hoe stel je ouderlijk toezicht in op de PlayStation 4?

Zoals je hierboven leest kun je voorkomen dat je kind te veel geld uitgeeft of te lang achter de PlayStation zit, lees hieronder hoe je ouderlijk toezicht instelt per beperking op de PlayStation 4. Deze instellingen dien je in te stellen op de PlayStation, dus zorg ervoor dat je de PlayStation inschakelt en in het begin scherm zit.

Beperken van toegang tot netwerkfuncties:

  1. Ga naar instellingen
  2. Scrol naar Ouderlijk toezicht / Familiebeheer
  3. Klik op Familiebeheer
  4. Mocht er een wachtwoord benodigd zijn voer deze in
  5. Selecteer de gebruiker waarvoor de instelling van toepassing is
  6. Klik op: Toepassingen/Apparaten/Netwerkfuncties
  7. Bij Netwerkfuncties kun je aangeven of je kind mag communiceren met andere PlayStation gebruikers en of hij content mag bekijken die gemaakt is door andere gebruikers

Maandelijkse bestedingslimiet:

  1. Ga naar instellingen
  2. Scrol naar Ouderlijk toezicht / Familiebeheer
  3. Klik op Familiebeheer
  4. Selecteer de gebruiker waarvoor de bestedingslimiet geldt
  5. Klik op Toepassingen/Apparaten/Netwerkfuncties
  6. Onder het kopje Ouderlijk toezicht kun je het bedrag selecteren wat het maandelijkse bestedingslimiet is van je kind

Instellen van leeftijdskeuring voor games en films:

  1. Ga in het menu naar instellingen
  2. Zoek Ouderlijk toezicht / Familiebeheer op in het menu
  3. Mocht er een wachtwoord nodig zijn vul deze dan in
  4. Selecteer dan de gebruiker waar deze instelling van toepassing is
  5. Klik op Toepassingen/Apparaten/Netwerkfuncties en geef hier aan welke content je wil beperken

Playstation VR:

  1. Ga naar instellingen
  2. Klik op Ouderlijk toezicht/Familiebeheer en voer het wachtwoord in wanneer dit nodig is
  3. Selecteer voor welke gebruiker het van toepassing is en druk op Toepassingen/Apparaten/Netwerkfuncties
  4. Scrol naar het kopje Gebruik van PlayStation VR en selecteer niet toegestaan

Ouderlijk toezicht instellen op iPad en iPhone

Ook voor het gebruik op de iPad of iPhone kan ouderlijk toezicht ingesteld worden. Je kunt hier bijvoorbeeld een bepaalde tijdslimiet in stellen, zodat je kind niet te veel bezig is met zijn iPad en iPhone. Daarnaast kun je er ook voor kiezen dat je kind bepaalde content niet te zien kan krijgt.

Waarom ouderlijk toezicht op iPad of iPhone?

Door ouderlijk toezicht op je iPad of iPhone in te stellen kun je voorkom bepaalde activiteiten die een kind kunt doen of zien op zijn iPad of iPhone. Voor de volgende toepassingen kun je ouderlijk toezicht instellen op het apparaat van je kind:

  • Tijdslimieten voor Apps: stel een tijdslimiet in per app en zorg ervoor dat je kind niet te lang naar het scherm staart
  • Beperkingen voor materiaal en privacy instellen: hiermee zorg je dat je kind geen dingen te zien krijgt die hij niet hoort te zien
  • Aankopen bij iTunes Store: voorkom dat je kind geld uit geeft via iTunes Store

Ouderlijk toezicht instellen op iPad en iPhone doe je zo:

Per bovenstaande beperking hebben we hieronder een stappenplan beschreven hoe je hierbij het ouderlijke toezicht instelt:

Tijdslimieten voor Apps:

  1. Ga naar instellingen
  2. Klik op het kopje Schermtijd
  3. Scrol naar beneden en klik op: Configureer schermtijd voor gezien
  4. Klik op: Voeg kind toe
  5. Voer hier de Apple ID van je kind in
  6. Druk op Applimieten en voeg niet limiet toe
  7. Hier kun je aangeven op welke apps het limiet van toepassing is of geef voor alles aan wat het tijdslimiet is.

Zie hieronder een voorbeeld van de instellingen van het ouderlijk toezicht op iPhone van je kind:

ouderlijk toezicht instellen ipad

Beperkingen voor materiaal en privacy instellen: 

  1. Ga naar instellingen
  2. Druk op Schermtijd
  3. Klik op kopje Beperkingen
  4. Swipe het schuifje van beperkingen naar rechts om deze te activeren
  5. Klik op beperkingen voor materiaal
  6. Geef hier aan welke beperkingen gelden voor je kind, denk bijvoorbeeld aan leeftijdskeuring

Aankopen bij iTunes Store:

  1. Ga naar de instellingen en klik op schermtijd
  2. Klik op iTunes en App Store
  3. Hier kun je aangeven of je kind apps mag installeren, of hij apps mag verwijderen en of hij in app aankopen mag doen

Ook kun je hier aangeven dat je kind bij aankopen een wachtwoord moet invullen, hiermee voorkom je ook dat je kind geen aankopen doet maar wel apps kan installeren.

Ouderlijk toezicht Android

Ook voor een Android device kun je ouderlijk toezicht instellen. Wel werkt dit iets anders dan bij een iOS apparaat en dien je hiervoor een speciale app te downloaden. Een app die hiervoor bijvoorbeeld geschikt is, is de Family Link app. Met deze app kun je betalingsmogelijkheden binnen de Google Play store beperken en dat je kind niet content ziet die hij niet mag zien.

Waarom ouderlijk toezicht Android?

Net zoals een iOS apparaat heeft je kind met een Android device, smartphone of tablet, toegang tot het internet. Op het apparaat kan je kind dan van alles op zoeken en ook dingen die niet geschikt zijn voor kinderogen. Voorkom dat je kind op zijn smartphone dingen ziet die hij niet hoort te zien.

Zoals we hierboven al beschreven kun je gebruik maken van de Family Link app. Met deze app krijg je meer controle over het internet gedrag van je kind, zo kun je bijvoorbeeld voorkomen dat hij apps download en dat hij content ziet die hij niet hoort te zien.

Stappenplan Ouderlijk toezicht instellen Android:

  1. Download de Family Link app op jouw apparaat en die van je kind
  2. Stel de Family Link app in door de stappen te volgen, belangrijk dat jezelf de “gezinsbeheerder” bent
  3. Activeer het ouderlijk toezicht
  4. Stel nu de instellingen in die van toepassing zijn voor je kind

Ouderlijk toezicht op YouTube

Ook binnen YouTube word veel content geplaatst die niet geschikt is voor kinderen. Speciaal voor kinderen is er ook YouTube Kids geïntroduceerd, hierop wordt alleen content getoond die geschikt is voor kinderen en hierbij kun je ook het schermtijd beperken.

Waarom ouderlijk toezicht op YouTube?

Nu is het natuurlijk ook mogelijk dat je kind op ze eigen smartphone niet kijkt naar de YouTube kids maar naar de “gewone” YouTube. Dit kun je tegen gaan door naar bovenstaande stappenplannen te gaan en ouderlijk toezicht te installeren op het device van je kind.

Ouderlijk toezicht Windows 10

De laatste mogelijkheid is om ouderlijk toezicht in te stellen voor Windows 10. Voor Windows kan er zowel een beperking voor de schermtijd worden gehanteerd als een beperking voor de sites die er bezocht kunnen worden. Via de site van Microsoft zelf kan je door middel van een drop down menu deze keuzes doorvoeren. Ook via de telefoon of computer is dit nodig, hier heb je wel een Microsoft account voor nodig om de instellingen door te voeren op meerdere apparaten.

Mocht je nog vragen hebben over ouderlijk toezicht of over de toepassing hiervan, laat het ons dan gerust weten. Ook wanneer je op zoek bent naar het instellen van ouderlijk toezicht op een ander apparaat dat hierboven niet benoemd is. Let ook altijd goed op dat je kind beveiligd is op het internet en gebruik altijd een goede online virusscanner.

Meer cyber security artikelen

lastpass gratis account meerdere apparaten
slack wachtwoord resetten
telefoonnummers facebook gebruikers verkocht
norton wachtwoordmanager
41 miljoen euro fraudehelpdesk 2020
privegegevens handel coronayastemen
malware