Laatste update: 13-09-2021

Laptop opschonen en zo de snelheid pc verbeteren

In 2020 is er een hoop veranderd op het gebied van Antivirus software en onderhoud van de computers. Lees hoe en wat.

onderhoud computer

Het verwijderen van virussen en spyware kan de snelheid van je pc behoorlijk ten goede komen, maar ook het uitvoeren van onderhoud kan een manier zijn om de snelheid van de pc sneller te laten verbeteren. Hiervoor is een laptop opschonen stappenplan ontwikkeld en door dit te volgen kun je op een makkelijke manier je pc up-to-date en zo de snelheid van je pc behouden. Het advies is om dit stappenplan eens per maand te volgen, maar bij regelmatig gebruik van de pc (en met name het internet) is het beter om dit eens per week te doen.

Uw computer in 2020 goed opschonen

Virusscanner 2019In 2020 is er een hoop veranderd op het gebied van Antivirus software en onderhoud van de computers. De grote partijen kunnen uw PC steeds beter compleet goed beschermen en zijn ook een stuk goedkoper geworden.  Eén van deze softwarepakketten is al afdoende om uw computer goed te beschermen en op te schonen. Lees dan ook ons artikel over de beste virusscanner goed door. In dit artikel kunt u goed aangeven wat voor pakket u nodig heeft.

Stappenplan uit het Windows XP tijdperk:

Hieronder staat een stappenplan wat zeer goed bruikbaar is en nog steeds relevant kan zijn om een oude pc te onderhouden. Hiervoor zijn de volgende programma’s nodig:

  • Een virusscanner.
  • Spybot S&D;.
  • Ad-Aware.
  • CoolWebShredder
  • RegCleaner 4.3 Jouni Vuoro Software
  • Easycleaner 2.0 by Toni Arts. Kies tijdens het installeren voor de Nederlandse taal!

1. Haal de updates op van:

– Windows.
– Virusscanner.
– Spybot S&D.;
– Ad-aware SE.
– CoolWebShredder (CWS).

2. Het opschonen van tijdelijke internetbestanden. Ga naar Start –> Configuratiescherm –> Internetopties –> tabblad ‘Algemeen’:

– Cookies verwijderen.
– Internetbestanden (incl. offline) verwijderen.
– Geschiedenis wissen.

3. Je computer opstarten in veilige modus en de volgende stappen (tot en met defragmenteren) in veilige modus uitvoeren. Het voordeel is dat het allemaal wat sneller gaat en eventuele bestanden die je moet verwijderen niet de foutmelding geven dat verwijderen niet kan omdat het in gebruik is.

4. Bij windows XP delete de inhoud van de volgende mappen:
– C:\Documents and Settings\Gebruikersnaam\Local Settings\Temporary Internet Files\Content.IE5\
– C:\Documents and Settings\Gebruikersnaam\Local Settings\Temp\
– C:\Documents and Settings\Gebruikersnaam\Onlangs geopend\ C:\Windows\Temp\
– C:\Windows\prefetch\

NB. Leeg van deze prefetchmap alleen de data ouder dan 1 week, omdat anders je het omgekeerde effect krijgt. Te weten, je PC wordt alsmaar trager.

Als je ook gebruik maakt van MS Office dan kan je bij Windows XP ook de inhoud deleten van de map:
C:\Documents and Settings\Gebruikersnaam\Application Data\Microsoft\Office\Recent\

NB. Bij het legen van sommige mappen zal je PC aangeven dat hij het bestand index.dat niet kan verwijderen, dit is in orde.

5. Bij Windows 98 delete de inhoud van de volgende mappen:
– C:\Windows\Geschiedenis\
– C:\Windows\History\
– C:\Windows\Temp\
– C:\Windows\Temporary Internet Files\Content.ie5\

NB. Bij het legen van sommige mappen zal je PC aangeven dat hij het bestand index.dat niet kan verwijderen, dit is in orde.

6. Schijfopruiming: Rechtermuis op de C:\ schijf klikken –> Eigenschappen –> tabblad ‘Algemeen’ –> Schijfopruiming.

7. De volgende scanners laten draaien:
– Virusscanner.
– Spybot S&D.;
– Ad-aware.
– CWS.

8. Korte gebruiksaanwijzing van EasyCleaner 2.0 by Toni Arts (met dank aan Jahewi): Open EasyCleaner 2.0 en voer de volgende taken in de onderstaande volgorde uit:
– Bestanden verwijderen.
– Geschiedenis wissen.
– Overbodig. Vink midden bovenin het scherm alle opties aan behalve ‘extra typen’ en ‘Aangepaste directories’ en klik daarna op ‘zoeken’. Als EasyCleaner is uitgezocht, klik dan op ‘Alles verwijderen’ en sluit na het verwijderen het venster.

NB. Bij het verwijderen zal Easycleaner aangeven dat hij een viertal items niet heeft kunnen verwijderen, dit is in orde.

– Register. Klik op ‘zoeken’ en als EasyCleaner is uitgezocht op ‘Alles verwijderen’. Sluit als EasyCleaner klaar is met verwijderen het venster en beëindig EasyCleaner.

9. Korte gebruiksaanwijzing van RegCleaner 4.3 by Jouni Vuoro:

NB. Indien je gebruik maakt van Incredimail en/of Norton 2005 kan je het beste deze stap overslaan, omdat RegCleaner een onderdeel van Incredimail en Norton 2005 verwijdert.

– Na installatie van RegCleaner dubbelklik je op het icoontje op je bureaublad en selecteer je de Nederlandse taal onder Options –> Languages –> Select Language –> Dutch.
– Ga in de werkbalk naar Extra –> Register opschonen –> Voer ze alle uit. RegCleaner gaat je PC nu scannen naar onnodige registerverwijzingen.
– Na het scannen ga je in de werkbalk naar Selecteren –> Alles. Alle gevonden regels worden nu gemarkeerd.
– Klik rechts onderin op ‘Selectie verwijderen’. RegCleaner haalt nu de registerverwijzingen weg (en plaats ze in een back-up).
– Wanneer je blad leeg is klik je links onderin op ‘Gereed’. Je komt weer in het oorspronkelijke gedeelte van RegCleaner.
– Klik rechts onderin op ‘Afsluiten’. Je hebt de PC geschoond van onnodige registerverwijzingen.

NB. Wees voorzichtig met deze registercleaner tools. Begrijp je het niet, doe dan niets maar vraag eerst! Verkeerd gebruik kan ertoe leiden dat je PC niet meer normaal functioneert. Bij EasyCleaner moet je bijvoorbeeld ‘dubbele bestanden’ niet gebruiken omdat je dan ook onderdelen van Windows delete!

10. Defragmenteren. Rechtermuis op de C:\ schijf klikken –> Eigenschappen –> tabblad ‘Extra’ –> Nu Defragmenteren. Je kunt nu kiezen voor ‘analyseren’ of ‘defragmenteren’. Indien je kiest voor ‘analyseren’ zal je PC voor je uitrekenen of defragmenteren is gewenst.

11. En nu je PC weer opstarten in normale modus en je hebt je PC weer lekker opgeruimd!!

12. Als extraatje kan je nog een gratis virusscan uitvoeren bij Bitdefender of Trend Micro.

Meer cyber security artikelen

lastpass gratis account meerdere apparaten
slack wachtwoord resetten
telefoonnummers facebook gebruikers verkocht
norton wachtwoordmanager
41 miljoen euro fraudehelpdesk 2020
privegegevens handel coronayastemen
malware