Home » Cyber Security Tips » Nooit meer je wachtwoord vergeten?

Nooit meer je wachtwoord vergeten?

nooit meer je wachtwoord vergeten

Door Rob | Datum: 25 juli 2019

Het is iedereen wel eens overkomen: je bent je wachtwoord vergeten. Net op het moment dat je ergens snel in wilt loggen om even wat te checken. Denk aan je e-mail op een ander toestel of dat ene social media kanaal wat je niet zo enorm vaak gebruikte. Hoewel er vaak genoeg oplossingen zijn om het wachtwoord weer te achterhalen, is voorkomen natuurlijk beter dan genezen. Er is namelijk een hele makkelijke manier om het vergeten van wachtwoorden te voorkomen. Eerst wil ik graag stil staan bij de grote dont’s om je wachtwoorden niet meer te vergeten.

Dont’s: zo moet je geen wachtwoorden onthouden

Geloof of het niet, maar er zijn nog steeds mensen die hun wachtwoorden opschrijven op een notitieblokje. Dit is een van de grootste dont’s die je kunt bedenken. Ik zet deze en nog meer acties op een rij die je zeker niet moet toepassen om te voorkomen dat je je wachtwoorden vergeet.

  • Opschrijven: nooit doen! Schrijf nooit je wachtwoorden op. Als zo’n notitieblokje kwijtraakt of je vergeet dat je ze überhaupt hebt opgeschreven is het einde zoek.
  • In je telefoon opslaan: je wachtwoorden op je telefoon opslaan is niet slim. Het is onveilig en je vergeet zelfs vaak dat ze erin opgeslagen zijn. Dit is eigenlijk hetzelfde principe als letterlijk opschrijven.
  • Naar jezelf mailen: ook het naar jezelf mailen van wachtwoorden is geen slimme zet. Allereerst heb je er niets aan als je je wachtwoord van je e-mail vergeten bent en daarbij is het zeker niet veilig.
  • Te makkelijk wachtwoord: een makkelijk wachtwoord zul je niet snel vergeten. Toch is het altijd zo dat een makkelijk wachtwoord voor jou, ook makkelijk is voor kwaadwilligen. Maak hem dus gewoon lastig.
  • Altijd maar op ‘wachtwoord onthouden’ klikken: het lijkt misschien een veilige en vooral handige manier, maar niets is minder waar. Je kunt al snel vergeten welk account gekoppeld is aan bijvoorbeeld jouw browser, waardoor je geen overzicht meer hebt waar je wachtwoorden allemaal opgeslagen zijn.

Nooit meer je wachtwoord vergeten met een wachtwoordmanager

Eigenlijk is er maar een grote ‘do’ in dit verhaal: een wachtwoordmanager! Eerder legde ik al uit wat een wachtwoordmanager is en ging ik dieper in op de veiligheid van deze software. Een wachtwoordmanager maakt het mogelijk om meerdere wachtwoorden centraal op te slaan, zodat je eigenlijk alleen maar het wachtwoord van de manager hoeft te onthouden.

Hiermee zul je nooit je wachtwoorden vergeten: na het inloggen bij de software op bijvoorbeeld je computer, kun je eenvoudig automatisch inloggen op websites en programma’s. Er zijn zelfs wachtwoordmanagers die via de cloud of apps van derden gecombineerd gebruikt kunnen worden op verschillende apparaten. Handig als je bijvoorbeeld naast je computer ook je iPad veelal gebruikt.

Recente artikelen over Wachtwoordmanagers

wachtwoord generator welke moet ik hebben
wachtwoorden veilige bewaren
nooit meer je wachtwoord vergeten
wat is een wachtwoordmanager