Laatste update: 13-09-2021

Meer dan 41 miljoen euro aan schade door fraude in 2020

Er is in 2020 voor ruim 41 miljoen euro aan schade gemeld, meldt de Fraudehelpdesk vandaag.

41 miljoen euro fraudehelpdesk 2020

In 2020 is er voor meer dan 41 miljoen euro aan schade gemeld bij de Fraudehelpdesk. Dat is heel veel meer dan het jaar ervoor. De Fraudehelpdesk meldt dat er met name een toename merkbaar is in fraude via berichten op WhatsApp en online aankopen.

350.00 meldingen van fraude

De Fraudehelpdesk laat weten in 2020 zo’n 350.00 meldingen te hebben ontvangen van fraude. In totaal voor zo’n 41 miljoen euro aan schade door fraude: in 2019 was dit nog zo’n 26 miljoen euro, een fikse stijging dus.

Voor doen als een ander

Wat in 2020 volgens de Fraudehelpdesk het meeste opviel, was dat criminelen – met name cybercriminelen – vooraf bepaalde gegevens ontfutselden om zich daarna voor te doen als een ander. En dat ging soms ver: “Dit deed de oplichter bijvoorbeeld door vooraf een phishinglink te sturen of een telefoongesprek op te nemen. Met kennis van persoonlijke financiële gegevens of het stemgeluid van een zoon of dochter, was de misleiding voor latere slachtoffers nauwelijks te herkennen”, aldus de helpdesk voor fraude en oplichting.

Top 3 meldingen 2020

De Fraudehelpdesk deelt een top 3 van de meest gemaakte meldingen:

  1. Identiteitsfraude
  2. Cybercrime
  3. Fraude bij webwinkels of handelsplaatsen

Wordt er gekeken naar de grootste posten van schadebedragen, dan staat beleggingsfraude op nummer één, gevolgd door identiteitsfraude. En dit jaar lijkt niet goed te beginnen: RTL Nieuws deed onderzoek en concludeerde dat er grootschalig gehandeld wordt in privégegevens van Nederlanders, afkomstig uit coronasystemen van de GGD.

Advies: ‘Gezond wantrouwen is cruciaal’

De Fraudehelpdesk meldt dat een gezond wantrouwen vandaag de dag cruciaal is. Blijf alert bij klikken op links en verstrek niet zomaar je gegevens. Blijf ook onderzoek doen en op de hoogte van nieuwe cyber crime technieken. Bij Beveiligingsguru.nl schreven we eerder een uitgebreid artikel hoe je een Phishing mail herkent.

Meer cyber security artikelen

lastpass gratis account meerdere apparaten
slack wachtwoord resetten
telefoonnummers facebook gebruikers verkocht
norton wachtwoordmanager
41 miljoen euro fraudehelpdesk 2020
privegegevens handel coronayastemen
malware