Laatste update: 13-09-2021
Malware: wat is het en wat doe je ertegen?
Wanneer je computer of smartphone besmet is met malware is dit geen pretje. In dit bericht leggen we alles uit wat malware is, wat je ertegen kunt doen en wat je moet doen als je besmet bent geraakt. Voorkomen is altijd beter dan genezen!
Malware: een woord waar veel mensen al wel eens van gehoord hebben, en sommigen al op een vervelende manier mee te maken hebben gehad. Malware is een samentrekking van “malicious” en “software” en staat eigenlijk voor alles wat de goede werking van je computer kan verstoren. Het is een verzamelnaam voor virussen, wormen, trojans, keyloggers, spyware en nog veel meer. De hoogste tijd om dit verschijnsel eens nader te bekijken.
Wat is Malware?
Malware kan allerlei narigheid met je computer uithalen. Na een besmetting merk je al vrij snel dat er iets grondig mis aan het gaan is:
- Er kunnen bestanden zomaar verwijderd worden
- Malware kan zorgen voor storingen op je pc of het gehele computernetwerk.
- Het wordt gebruikt om websites offline te halen
- Ook kan er allerlei informatie van jou verzameld worden en in het geheim doorgestuurd worden. Dat kan je internet browsergeschiedenis zijn, of je inloggegevens of creditcardgegevens.
- Een trojan horse wordt door hackers gebruikt om andere pc’s of netwerken binnen te dringen. Vervolgens kan er verdere schade toegebracht worden.
- Steeds vaker is het de hackers, virusmakers en andere internetcriminelen om geld te doen (ransomware).
Een hele hoop narigheid bij elkaar dus. Maar hoe komen we aan malware op onze pc?
Spoiler alert: Malwarebytes
Geen zin om het hele artikel te lezen? Dan verklappen we hier alvast dat je met Malwarebytes jezelf kunt beschermen tegen malware. Momenteel is er ook een gratis versie beschikbaar waarmee je malware kunt detecteren en verwijderen, met de premium versie ben je ook beschermd tegen ransomware aanvallen. Lees meer…
Mogelijke oorzaken van Malware
Bij de uitbraak van deze ellende is er altijd één constante factor. En die factor dat ben jij, de gebruiker. Om malware te kunnen laten werken moet het namelijk geactiveerd worden. Dat kan op veel manieren maar tussenkomst (actie) van de gebruiker is altijd noodzakelijk om alles in gang te zetten:
- Een e-mail van een onbekende met een linkje waar je op klikt. (nieuwsgierig)
- Een e-mail met een linkje naar een website die van alles belooft. Je hebt de hoofdprijs gewonnen. Als je erop klikt heb je inderdaad de hoofdprijs, maar niet zoals jij denkt!
- Verouderde software gebruiken met foutjes in de software. Hackers zijn erop uit om deze foutjes (of kwetsbaarheden) uit te buiten, te exploiteren. Via een exploit dringt een hacker via dit soort gaten je pc binnen.
TIP: Gebruik up-to-date software en installeer alleen software die je echt nodig hebt!
Typen malware
Omdat malware intussen een verzamelnaam is voor alles wat schadelijk is voor je computer, is er een grote verscheidenheid aan malware vormen ontstaan. We noemen er een paar:
Virussen zijn programma’s die zichzelf kunnen kopiëren en aan een bestand “plakken”. Zo komen er na een virusbesmetting steeds meer foute bestandjes op je pc te staan. De schade die ze aanbrengen is erg afwisselend van irritante startproblemen en pop-ups die zomaar verschijnen tot wissen van je harde schijf.
Wormen doen eigenlijk hetzelfde als virussen, alleen willen wormen zo snel mogelijk andere pc’s en netwerken besmetten.
Trojans ofwel paard van Troje. Het komt binnen vermomd als iets anders. Een leuk spelletje bijvoorbeeld. Na installatie van dat spelletje gebeurt er op de achtergrond ook van alles dat je niet weet en niet wil. Vaak gebruikt een hacker een trojan om een pc of server over te nemen.
Ransomware is malware waarbij computercriminelen je bestanden versleutelen. Je kunt ze pas weer gebruiken na betaling van losgeld, vaak in bitcoins (erg populair tegenwoordig).
Elk type malware vereist zijn eigen aanpak. Je kunt via Google veel informatie vinden over hoe je een malware besmetting kunt aanpakken. Naast deze genoemde varianten heb je ook nog keyloggers, bootsector virussen, dialers, IRC botjes, scareware, adware, backdoors, en spyware. En het lijstje wordt steeds langer, maar ook variaties tussen verschillende vormen komen steeds vaker voor.
Oplossingen om malware tegen te gaan
In de preventie tegen malware draait het om twee dingen. Ten eerste is een goed antimalware pakket (Malwarebytes) absoluut noodzakelijk tegenwoordig. Hierover later meer. Je kunt echter zelf ook van alles doen om deze rommel buiten de deur te houden:
- Gebruik geen verouderde (dus niet meer bijgewerkte) software. Deze kan fouten bevatten waar hackers gebruik van maken.
- Bezoek geen “foute” websites met porno of gratis software. Er komt vaak ongewenste malware mee.
- Installeer geen “dubieuze” software. Als je op de gratis software website zelf geen besmetting opgelopen hebt, kan dit ook nog gebeuren op het moment dat je deze gratis software installeert.
- Pas op met gratis WordPress Thema’s en plug-ins. Speciaal voor de WordPress gebruikers: het gebruiken van gratis thema’s op plug-ins van een dubieuze website. Altijd oppassen hiermee. Er kan iets ingebouwd zijn, een achterpoortje, waardoor je computer “open” staat voor hackers.
- Let op met het openen van e-mails van onbekenden, en het klikken op linkjes.
Er zijn veel meer mogelijkheden om besmet te raken met malware met dit zijn de meest gebruikelijke.
Anti malware software
Er bestaan verschillende leveranciers van prima software die de aanvallen van malware kunnen voorkomen. Deze software dient dan wel up-to-date te zijn. De bekendste van deze programma’s is Malwarebytes. Er is een gratis versie (Free) en een uitgebreidere betaalversie (Premium). Om te starten is de gratis versie vaak voldoende. Naast deze antimalware software is het belangrijk dat je computer ook over een goed antivirussoftware programma beschikt. En erg belangrijk:
TIP: Houd alle software van Windows en antivirusprogramma’s maar ook alle applicaties up-to-date.
Malwarebytes premium – Voor € 39,99 voor één jaar
Met Malwarebytes premium ben je nog beter beschermd tegen malware. Zo ben je ook beveiligd tegen aanvallen en stopt het programma de malware voordat het überhaupt voor besmetting kan zorgen op je pc. Ook herkent de Malwarebytes premium onbetrouwbare websites die zorgen voor besmetting. Lees meer…
Wat als je toch besmet bent?
Als je ondanks alle tips en ondanks een anti malware programma toch besmet bent geraakt met deze troep heb je echt een probleem. Malware laat zich erg lastig verwijderen. Achteraf Malwarebytes installeren, als het je al lukt, heeft geen zin. Het kwaad is al geschied.
Je zult vanaf een andere pc of laptop op het internet moeten uitvissen om welke besmetting het precies gaat en daar dan gericht op moeten gaan zoeken. (Google). Bv “trojan xyz verwijderen”.
Op internet vind je vaak stappenplannen om een besmetting aan te pakken. Het is een erg tijdrovend proces met online virusscans en speciale malware scans (tools) voor jouw specifieke probleem.
Naarmate je pc schoner wordt lukt het om goede antivirus en antimalware software te installeren en deze bij te werken (updaten). Pas dan kun je een betrouwbare scan draaien, eentje die het liefst grondig scant en lang duurt, om je hele pc nog eens schoon te vegen. En vergeet ook Windows Updates niet.
Erg belangrijk: Probeer altijd de oorzaak van de besmetting te achterhalen om herhaling te voorkomen! Als je dat weet kun je gepaste maatregelen treffen. Als verouderde software de boosdoener was, verwijder deze software dan direct. Was het een foute website? Nou ja… je snapt het wel! Ook alle oude programma’s die je nooit of bijna nooit gebruikt, gooi ze eraf!
Computer naar reparateur brengen
Het gaat je in ieder geval behoorlijk wat tijd of geld kosten. Laat het dus niet zover komen. Als je niet zo handig bent, rest je namelijk niets anders dan je PC naar een computerreparateur te brengen. Zeg er dan wel duidelijk bij dat je pc besmet is met malware, zodat die mensen niet voor verrassingen komen te staan.
Introductiekorting Norton 360 cyber security pakket
Gratis LastPass account niet meer geldig op verschillende apparaten
‘Reset je wachtwoord als je Slack op Android gebruikt’
Telefoonnummers van Facebook gebruikers worden verkocht via Telegram-bot
Waarom Norton wachtwoordmanager een goede keuze is
Meer dan 41 miljoen euro aan schade door fraude in 2020
‘Privégegevens Nederlanders uit GGD coronasystemen worden illegaal verhandeld’
Volledig veilig online met Norton 360 Deluxe
Malware: wat is het en wat doe je ertegen?