Home » Cyber Security Tips » Kun je een virus op je iPhone hebben?

Kun je een virus op je iPhone hebben?

kun je een virus op je iphone hebben

Door Rob | Datum: 25 juli 2019

Een virusscanner wordt veelal gebruikt voor computers en laptops. Toch merken we bij Beveiligingsguru een stijging in interesse in informatie over virusscanners voor smartphones. Een vraag die daaruit voortvloeit is dan ook of een iPhone een virusscanner nodig zou hebben? Ik ben op onderzoek uitgegaan of je een virus kunt krijgen op je iPhone en of een virusscanner nu echt nodig is of niet.

Hoe beschermt je iPhone je tegen een virus?

Laten we eerst even kort stilstaan hoe je iPhone zonder virusscanner bescherming biedt tegen hacks en virussen. Zoals je wellicht weet is iOS de software die we ontdekken bij iPhones, die tevens terug te vinden is in Macbooks en iPads. Apple staat erom bekend dat de apparatuur moeilijk te hacken is. Maar onderaan de streep is het software, en software kan altijd gehackt worden.

iOS is eigenlijk van meerdere lagen voorzien die bescherming bieden tegen kwaadwilligen. Hierdoor is het voor kwade programma’s of software lastig om bijvoorbeeld via applicaties door te dringen in jouw smartphone. Mocht er in een applicatie of bij een bepaald onderdeel in jouw iPhone iets misgaan, dan zorgt de software van Apple ervoor dat deze niet ‘over kan waaien’ naar andere plekken binnen je iPhone.

Tenslotte is het ook goed om het volgende te realiseren: het grote gros van de smartphone gebruikers maakt gebruik van een Android toestel. Dit is natuurlijk in grotere mate interessant voor hackers en kwaadwilligen. Hier valt immers meer te halen.

Is een virusscanner dan nodig op een iPhone?

Een virusscanner is niet zozeer nodig op een iPhone. Het zou echter wel interessant kunnen zijn als jij veel gevoelige informatie hebt op je iPhone en het zekere voor het onzekere wilt nemen. Echter moet je dit dus echt zien als ‘extra’ beveiliging.

Daarbij kan een virusscanner voor je iPhone ook interessant zijn als je bang bent om bijvoorbeeld in – steeds lastiger zichtbare – phisingmails te trappen. Met een virusscanner beveilig je zo je iPhone wat beter.

Conclusie: kun je een virus op je iPhone hebben?

Het is praktisch mogelijk op een virus te hebben op je iPhone. Echter is de kans kleiner dan bijvoorbeeld bij een Android toestel. Je moet beseffen dat elk besturingssysteem te hacken is, ook iOS wat wel bekend staat als de meest veilige en betrouwbare software.

Enkele tips om je iPhone zonder virusscanner veilig te houden

Ik sluit mijn artikel graag af met enkele tips om je iPhone zonder virusscanner ook goed veilig te houden. Dit gaat echter verder dan software beveiligingtips: ook het veilig ontgrendelen heb ik hierbij meegenomen. Ik zet ze op een rij:

  • Stel vergrendeling in
  • Stel in dat de iPhone na 10 mislukte inlog pogingen alles wist
  • Beheer wachtwoorden laat Apple sterke wachtwoorden verzinnen
  • Maak gebruik van twee-factor-authenticatie
  • Check wat je deelt bij elke applicatie (met name locatievoorzieningen)

Mocht je naar aanleiding van mijn artikel nog vragen hebben, schroom niet om mij een berichtje te sturen!

Recente artikelen over Virusscanners

virusverwijder tools
wat is spyware
wat is een hoax
onderhoud computer
antivirus scanner kopen
smartphone beveiligen