Laatste update: 13-09-2021

Kun je een virus op je iPhone hebben?

Hoewel een virusscanner veelal gebruikt wordt voor computers, is het ook een populaire software voor smartphones. Maar kun je een virus op je iPhone hebben?

kun je een virus op je iphone hebben

Van Apple apparaten wordt vaak verwacht dat deze niet geïnfecteerd kunnen worden door virussen, toch is het systeem niet helemaal waterdicht. Hoewel het systeem van Apple minder groot is dan Windows, worden er alsnog wel virussen ontwikkeld en verspreidt. Zelf heeft Apple een antivirussoftware en deze zit standaard op je Apple product, maar nog komt het wel eens voor dat een apparaat besmet raakt. Vaak komt dit door het klikken van fishing mails of het openen of downloaden van bestanden.

Steeds vaker krijgen we berichten dat iOS apparaten geïnfecteerd worden, veel van deze slachtoffers waren er van overtuigd dat een iPhone geen virus kon krijgen, helaas is dit toch niet waar. Om deze reden zijn we op zoek gegaan naar de beste virusscanners voor iPhone, in dit overzicht vind je de beste virusscanners die geschikt zijn voor iOS apparaten. Maar voordat je zo’n virusscanner aanschaft is het belangrijk dat je meer weet over virussen op je iPhone in dit bericht lees je alles over dit onderwerp.

Hoe beschermt je iPhone je tegen een virus?

Laten we eerst even kort stilstaan hoe je iPhone zonder virusscanner bescherming biedt tegen hacks en virussen. Zoals je wellicht weet is iOS de software die we ontdekken bij iPhones, die tevens terug te vinden is in Macbooks en iPads. Apple staat erom bekend dat de apparatuur moeilijk te hacken is. Maar onderaan de streep is het software, en software kan altijd gehackt worden.

IOS is eigenlijk van meerdere lagen voorzien die bescherming bieden tegen kwaadwilligen. Hierdoor is het voor kwade programma’s of software lastig om bijvoorbeeld via applicaties door te dringen in jouw smartphone. Mocht er in een applicatie of bij een bepaald onderdeel in jouw iPhone iets misgaan, dan zorgt de software van Apple ervoor dat deze niet ‘over kan waaien’ naar andere plekken binnen je iPhone.

Tenslotte is het ook goed om het volgende te realiseren: het grote gros van de smartphone gebruikers maakt gebruik van een Android toestel. Dit is natuurlijk in grotere mate interessant voor hackers en kwaadwilligen. Hier valt immers meer te halen.

Is een virusscanner dan nodig op een iPhone?

Een virusscanner is niet zozeer nodig op een iPhone, tenzij je veel onveilige bestanden download en websites bezoekt die niet veilig zijn. Het zou echter wel interessant kunnen zijn als jij veel gevoelige informatie hebt op je iPhone en het zekere voor het onzekere wilt nemen. Echter moet je dit dus echt zien als ‘extra’ beveiliging.

Daarbij kan een virusscanner voor je iPhone ook interessant zijn als je bang bent om bijvoorbeeld in – steeds lastiger zichtbare – phisingmails te trappen. Met een virusscanner beveilig je zo je iPhone wat beter. Ook kan het interessant zijn om een virusscanner te installeren op de apparaten van je kinderen, hiermee zorg je ten eerste dat je kunt geen gevaarlijke dingen download en daarnaast kun je ook vaak ouderlijk toezicht instellen.

Norton Antivirus – Bescherm heel je gezin tegen ongewenste virussen

norton antivirus softwareMet Norton 360 Deluxe weet je dat je veilig bent. Met dit abonnement kun je heel je gezin voorzien van een goede antivirus, in totaal kun je op vijf apparaten Norton gebruiken. Lees meer…

Conclusie: kun je een virus op je iPhone hebben?

Het is praktisch mogelijk op een virus te hebben op je iPhone. Echter is de kans kleiner dan bijvoorbeeld bij een Android toestel. Je moet beseffen dat elk besturingssysteem te hacken is, ook iOS wat wel bekend staat als de meest veilige en betrouwbare software.

Enkele tips om je iPhone zonder virusscanner veilig te houden

Ik sluit mijn artikel graag af met enkele tips om je iPhone zonder virusscanner ook goed veilig te houden. Dit gaat echter verder dan software beveiligingstips: ook het veilig ontgrendelen heb ik hierbij meegenomen. Ik zet ze op een rij:

  • Stel vergrendeling in
  • Stel in dat de iPhone na 10 mislukte inlog pogingen alles wist
  • Beheer wachtwoorden laat Apple sterke wachtwoorden verzinnen
  • Maak gebruik van twee-factor-authenticatie
  • Check wat je deelt bij elke applicatie (met name locatievoorzieningen)

Mocht je naar aanleiding van mijn artikel nog vragen hebben, schroom niet om mij een berichtje te sturen!

Meer cyber security artikelen

lastpass gratis account meerdere apparaten
slack wachtwoord resetten
telefoonnummers facebook gebruikers verkocht
norton wachtwoordmanager
41 miljoen euro fraudehelpdesk 2020
privegegevens handel coronayastemen
malware