Home » Cyber Security FAQ » Virusscanner FAQ

Virusscanner FAQ

Veelgestelde vragen omtrent virussen en virusscanners

Bekijk per vragen per onderwerp:

Virustermen

Definities en uitleg van virustermen

Wat is een virus?

Een virus is een bestand dat schade aan kan richten aan je computer en de bestanden die daar op staan. Om dit te voorkomen kun je het beste tijdig een goede virusscanner installeren. Dit zijn een aantal gevolgen die een virus met zich mee kan brengen:

  • Je bestanden worden verwijderd
  • Je bestanden worden verspreid
  • Je computer wordt traag
  • Je computer werkt niet meer naar behoren
  • Je computer wordt ingezet voor criminele activiteiten

Wat is een virusscanner?

Een virusscanner doorzoekt je apparaat op potentiële virussen. Je kunt er voor kiezen om een virusscanner op een vast moment te laten scannen of hem handmatig aanzetten. Vaak scant een virusscanner ook direct bestanden wanneer je ze downloadt.

Waarom is een virusscanner noodzakelijk?

Virussen kunnen op verschillende manieren schade aanrichten. Zo kunnen je bestanden bijvoorbeeld verwijderd of verspreid worden, ook is het mogelijk dat je zelfs de gehele controle over je pc verliest. Daarom is het van belang dat je je een virusscanner hebt die dit kan voorkomen.

Helaas worden deze virussen steeds ‘slimmer’ doordat ze verder ontwikkeld worden. Het is daarom niet alleen noodzakelijk dat je een virusscanner hebt, maar ook dat deze op de hoogte is van zulke ontwikkelingen en continu geüpdate wordt.

Wat is de beste virusscanner?

Een virusscanner helpt je bij het vinden en verwijderen van bijvoorbeeld spy- en malware. Maar er is nooit maar één beste virusscanner, er zijn namelijk virusscanners voor verschillende software, apparaten en toepassingen. Lees ons onderzoek naar de beste virusscanner en vind de beste optie voor jouw situatie.

Hoe ontdek ik een virus?

Vermoed je dat je een virus hebt? Bijvoorbeeld doordat je pc trager is dan voorheen, je pop-ups krijgt, er zomaar programma’s gestart worden of je pc ineens meer geluid maakt? Dan is het aan te raden om zo snel mogelijk een goede virusscanner te installeren. Deze scant je systeem op verdachte bestanden en geeft een melding als hij iets heeft gevonden. Vaak verwijdert hij deze dan direct van je systeem om risico’s tegen te gaan.

Hoe verwijder ik een virus?

Het kan zijn dat je vermoed een virus te hebben. Dan is het van belang een mogelijk virus te identificeren en verwijderen. Gelukkig hoef je dit niet zelf te doen! Installeer een virusscanner als je deze nog niet had en laat hem je systeem checken op gevaarlijke bestanden. Deze kan ze namelijk ook voor je verwijderen.

Virussen

Definities en uitleg van specifieke virussen

Wat is Gaobot?

Gaobot is een bekend computervirus wat met name Windows besturingssysteem kan infecteren. Er zijn verschillende varianten van Gaobot: zo is er een W32.Gaobot.ZX en een W32.Gaobot.SY. Het virus wordt met name verspreid via netwerken waar gebruik gemaakt wordt van zwakke wachtwoorden. Het virus is voor het eerst ontdekt in 2004.