Laatste update: 03-01-2022
Beste gratis Wachtwoordmanager
Tegenwoordig heb je voor elk bedrijf of applicatie een account nodig, hierbij komt dat je van elk account ook de wachtwoorden moet onthouden. Met een wachtwoordmanager hoef je dit niet allemaal te onthouden en word elk wachtwoord van bewaard in een digitale kluis. Is dit veilig? Ja want zo’n digitale kluis is vaak moeilijk te kraken en is geheel in eigen bezit. Wil je starten met een wachtwoordmanager? Probeer dan eerst een gratis wachtwoordmanager, zo test je kosteloos uit hoe een wachtwoordmanager werkt en wat de voordelen zijn.
Vaak is een gratis wachtwoordmanager een perfecte eerste start voor betere online beveiliging!
Omdat we dagelijks bezig zijn met online beveiliging, zijn we bekend met het huidige aanbod aan wachtwoordmanagers. We weten welke bedrijven er achter zitten en we weten hoe de programma’s werken. Op deze pagina hebben we dan ook de beste gratis password manager beschreven en met elkaar vergeleken. Onze eerste gratis keuze is Dashlane, omdat dit programma erg makkelijk en fijn werkt. De twee keuze gaat uit naar LastPass, ook hierbij werkt de wachtwoordmanager erg goed en overzichtelijk. Onze derde keuze gaat uit naar Sticky Pasword.
#1 – Dashlane
Dashlane is onze eerste keuze op het moment voor gratis wachtwoordmanagers, dit komt met name doordat het programma erg gebruiksvriendelijk en overzichtelijk is. Lees meer…
#2 – LastPass Gratis –
Lastpass is door de mindere functionaliteiten van de gratis variant op dit moment de #2 keuze als het gaat om gratis wachtwoordmanagers. Lees meer…
#3 – Sticky Pasword
Sticky Pasword is onze derde keuze voor een wachtwoordmanager. De werking van deze wachtwoordmanager is goed. Wel missen we in vergelijking met andere wachtwoordmanager wat functies, als het delen van wachtwoorden. Lees meer…
Ons onderzoek naar de beste gratis password manager
Wij hebben verschillende gratis wachtwoordmanager oplossingen onderzocht. Hiervoor hebben we naast de gebruikelijke randvoorwaarden van beste wachtwoordmanager keuzes, ook gekeken naar de functionaliteiten van de gratis varianten. Naast de standaard belangrijke factoren, hebben we ingezoomd op de volgende onderzoeks-factoren:
- Functionaliteiten van de gratis password manager: wat kun je allemaal met de gratis versie van de wachtwoordmanager en waarin verschilt deze van de betaalde variant?
- Extra voordelen: zo nu en dan krijg je bij een gratis aanmelding ook gratis extra’s. Zo waren er enkele die naast een gratis account, ook een gratis premium periode aanbieden!
Functionaliteiten van de gratis software
Om een goed oordeel te kunnen geven over de beste gratis password manager hebben we gekeken naar de functionaliteiten. Hierbij hebben we als voorbeeld gekeken naar onze favoriete en tevens beste wachtwoordmanager: Dashlane. Zo heb je de volgende functies met de gratis versie van Dashlane:
- Toegang vanaf al uw apparaten: op al je mobiele apparaten en vaste apparaten kun je gebruik maken van de gratis versie van Dashlane.
- Wachtwoorden opslaan & invullen: sla automatische wachtwoorden op, zodat je ze nooit vergeet. Ook kun je de wachtwoorden automatische laten invullen door middel van het Dashlane programma.
- Wachtwoordgenerator: laat de wachtwoordgenerator een sterk en veilig wachtwoord voor je maken.
- Veilige notities: ook kun je op een veilige manier notities bewaren.
- Meervoudige verificatie: met een meervoudige verificatie wordt het hacken van je wachtwoorden nog moeilijker.
Extra voordelen van een betaalde versie
Aan de premium versie van Dashlane en LastPass zitten natuurlijk wel kosten. Wij vinden deze voordelen zwaarder wegen dan de kosten die er aan verbonden zijn. Momenteel kun je voor € 2,67 per maand al een premium account van LastPass krijgen. Kies je voor de premium versie dan krijg je bij Lastpass bijvoorbeeld de volgende extra functies:
- Delen met meerdere mensen
- Toegang in geval van nood
- Geavanceerde opties voor extra beveiligingslagen
- Technische support met voorrang
- 1 GB versleutelde bestandsopslag
Naast de premium versie is er ook een gezinsabonnement. Met dit account krijg je zes licenties voor de LastPass premium versie, hier kunnen dus zes gezinsleden genieten van LastPass. Daarnaast kun je ook via het LastPass dashboard gezamenlijke items sorteren en delen in mappen. Dit kan handig zijn voor gezamenlijke accounts, denk aan Netflix of Spotify.
#1 – Dashlane
Dashlane is onze eerste keuze op het moment voor gratis wachtwoordmanagers, dit komt met name doordat het programma erg gebruiksvriendelijk en overzichtelijk is. Lees meer…
Twee typen gratis wachtwoordmanager software
Over het algemeen kun je van twee soorten gratis wachtwoordmanagers genieten:
- Gratis variant met beperkte mogelijkheden: het eerste type is een gratis beperkte variant van de betaalde versie. Vaak kun je hiermee veel minder dan bij de betaalde versie en is er minder support te verwachten vanuit de aanbieder van de wachtwoordmanager.
- Gratis proefperiode: ook kun je vaak gratis genieten van de software van tijdelijke aard. Het gaat dan om een proefperiode van de premium afname, zodat je goed kennis kunt maken met alle functionaliteiten. Als jij nog niet bekend bent met een wachtwoordmanager is dit zeker een goede manier om kennis te maken.
Graag wil ik je nog wel de tip meegeven om altijd op te letten bij ‘gratis’ gebruik maken van software. Check altijd of je nergens aan vast zit en of het abonnement niet betaald stilzwijgend verlengd wordt! Zelf zet ik bij het testen van gratis wachtwoordmanagers altijd een reminder op mijn smartphone, om te voorkomen dat ik het vergeet op te zeggen.
Hoe werkt een gratis wachtwoordmanager?
Een wachtwoordmanager maakt als ware een digitale kluis aan. In deze digitale kluis bewaard de wachtwoordmanager versleutelt je wachtwoorden (erg belangrijk), mocht dit niet versleuteld gaan dan is het niet veilig!
Om een goed beeld te geven van hoe een wachtwoordmanager werkt, nemen we als voorbeeld LastPass (onze favoriet). Voor dat je gebruik kunt maken van de gratis password manager dien je eerst een account aan te maken. Na het aanmaken van een account installeer je de wachtwoordmanager op je apparaten, in het geval van je smartphone kun je hiervoor een app downloaden en voor het geval van een computer kun je LastPass installeren op je browser, via de volgende link kun je per browser de extensie of app downloaden: de manieren om LastPass te krijgen.
Nadat de extensie geactiveerd is op je apparaat dien je in te loggen. Als dit goed gegaan is zal je aan de rechterkant van je browser een rood vlakje met drie puntjes zien , dit is het programmaatje van LastPass. Door daarop te klikken kun je onder andere je kluis bekijken of een item toevoegen.
Nu komt het alle makkelijkste van allemaal, wanneer je ergens een nieuw wachtwoord aanmaakt kun je hem automatische opslaan in je van LastPass kluis. Ook is het zelfs mogelijk dat LastPass en wachtwoord voor je aanmaakt of je verzint er zelf één. Wanneer je de volgende keer weer de wachtwoord nodig hebt, zal LastPass automatische je wachtwoord geven en hoef je niet zelf je wachtwoorden te onthouden.
Ook is een gratis password manager erg handig wanneer je gebruik maakt van verschillende apparaten. Zo kun je een inlogcode nodig hebben op je computer, maar heb je het zelfde inlog nodig op je mobiel, denk aan bijvoorbeeld Gmail. Doordat je gebruik maakt van een gratis wachtwoordmanager vergeet je nooit meer je wachtwoorden als je op een ander apparaat dient in te loggen.
Meer gratis cyber security software naast wachtwoordmanagers?
Als je op zoek bent naar nog meer gratis software om je apparatuur beter te beveiligen, heb ik goed nieuws voor je. Er zijn namelijk ook gratis mogelijkheden voor virusscanners en voor VPN software. Zo hebben we onderzoek gedaan naar de beste VPN en de beste gratis virusscanner! Ik raad je aan om die onderzoeken ook te bekijken en te genieten van een compleet gratis cyber security pakket!