Laatste update: 03-01-2022

Beste gratis Virusscanner

Veel aanbieders van antivirussoftware bieden hun diensten gratis aan. Door gebruik te maken van de gratis dienst kun je de standaard zaken als het opsporen en verwijderen van virussen uitvoeren. Wel zijn de functies vaak beperkt van deze gratis virusscanners, wij raden daarom altijd aan om iets meer uit te geven aan een virusscanner die de meest veilige en betrouwbare functies heeft.

Voorkomen is beter dan genezen, vaak betaal je de prijs als je geïnfecteerd raakt en zijn de kosten hiervoor een stuk hoger dan de maandelijkse kosten van een abonnement!

Desalniettemin zijn we op zoek gegaan naar de beste gratis antivirusprogramma. Vaak hebben deze gratis aanbieders ook een mogelijkheid om te kiezen voor een premium account. Het is daarom wel handig om het programma uit te testen en af te wegen of je het waard vind een maandelijks bedrag te betalen om veiliger over door het internet te surfen. Bekijk de beste gratis virusscanners hieronder, in totaal hebben we drie verschillende programma’s geselecteerd die betrouwbaar zijn. Onze favoriet is AVG Antivirus, komt tevens ook als één van de beste virusscanners naar voren.

#1 – Gratis Norton-proefversie – Gratis uit te proberen op iOS of Android!

norton antivirus softwareProbeer Norton Anti-virus 30 dagen gratis uit. Met deze gratis versie bescherm je een device tegen virussen, kun je een virusscanner draaien of gebruik maken van de virusverwijderingstools, lees meer…

#2– McAfee gratis proefversie – Gratis of kies voor premium voor € 19,95 per jaar

mcafeeWij bestempelen McAfee als één van de beste gratis virusscanner op dit moment. De gratis te gebruiken antivirus software biedt veel uitkomsten voor degene die kennis wilt maken met de veilige voordelen van een virusscanner. Lees meer…

#3 – Kaspersky Free – Ook de premium programma is gratis uit te proberen

kasperskyNaast een premium programma, heeft Kaspersky ook een gratis versie. Met deze gratis versie bescherm je jezelf tegen veelvoorkomende virussen, verdachte websites en meer. Momenteel kun je ook gratis de premium versie uitproberen, Lees meer…

#4 – BullGuard – Test verschillende beveiligingsproducten gratis uit

bullguardBullGuard is ook een heeft ook een hele goede virusscanner. BullGuard Mobile Security is sowieso gratis, maar ook de overige pakketten zijn gratis uit te proberen. Lees meer…

#5 – AVG Antivirus – Probeer nu de premium versie gratis uit!

avg antivirusOok AVG is in onze ogen een goede keuze wanneer geen geld wilt betalen voor een antivirusscanner. Nu kun je zelfs gratis de premium versie 30 dagen uitproberen, hiermee ben je onder andere beveiligd met een goede Firewall. Lees meer…

Onderzoek naar de beste gratis virusscanner op dit moment

Het op een rij zetten van gratis virusscanners is geen probleem: bijna elke antivirus software aanbieder heeft wel een gratis virusscanner mogelijkheid online staan. Het is echter maar net wat hier tegenover staat: zo kun je misschien veel minder genieten van alle functionaliteiten of ben je verplicht om na enkele maanden over te gaan op een betaalde variant van de virusscanner.

Juist deze zaken zorgen ervoor dat wij onderscheid kunnen maken uit de verschillende gratis virusscanner mogelijkheden. Welke is gratis, maar biedt gewoon de goede kwaliteit die je van een antivirus software zou mogen verwachten? Wij zochten het uit!

Onderzoeksmethodologie voor de beste gratis antivirus software

Voor we zijn gestart met het onderzoek hebben we eerst een duidelijke onderzoeksselectie afgebakend. Hierbij hebben we eerst onze randvoorwaarden voor de beste virusscanner in het algemeen losgelaten, waarna we vervolgens deze hebben gefilterd op aanbieders die gratis mogelijkheden aanbieden.

In grote lijnen hebben we beste gratis virusscanner weten te selecteren op basis van een score toewijzing per aanbieder op de volgende onderzoeksfactoren:

  • Wat biedt de gratis virusscanner voor handvatten: waarvan kun jij allemaal genieten bij de gratis antivirus software? Is dit enkel een scan of krijg je ook complete analyses van jouw apparaat?
  • Is er veel verschil tussen de betaalde en gratis variant: het is slim om even stil te staan bij de verschillen tussen de betaalde en gratis variant. Dit geeft inzicht in wat eventueel ontbreekt, waarbij je jezelf altijd even moet afvragen of die paar euro’s extra het toch niet gewoon waard zijn.
  • Is de software aanbieder een betrouwbare partij: het is en blijft altijd belangrijk om de achtergrond van de antivirus software aanbieder onder de loep te leggen. Hierbij gaan we verder dan een bezoekje aan de website. We lezen ons ook in de maatregelen die het bedrijf treft om alles veilig te houden en checken ook eerder verschenen (negatieve) nieuwsberichten van desbetreffende software.

Ons onderzoek is trouwens nooit af! De wereld rondom antivirus software ontwikkelt zich dagelijks, waardoor updates vaak niet lang op zich laten wachten. Als er veranderingen plaatsvinden bij gratis virusscanners die van invloed zijn op bovenstaande onderzoeksresultaten, dan updaten wij het onderzoek. Bovenaan de gids ontdek je datum wanneer dit onderzoek naar de beste gratis virusscanner voor het laatst is uitgevoerd.

Is een gratis virusscanner veilig te gebruiken?

Een gratis virusscanner is zeker goed te gebruiken. Het is wel raadzaam om enkel gebruik te maken van gratis oplossingen van partijen die bekend staan in de cyber security wereld. Je moet je ook bedenken dat deze aanbieder de software niet voor niets ook gratis, erg goed maken: ze willen immers dat jij bij hun strakjes de betaalde dienst gaat afnemen om nog meer te genieten van een beter beveiligd apparaat.

Het hoeft niet duur te zijn – Beste keuze NordVPN

norton antivirus softwareNogmaals zijn we ervan overtuigd dat een goede virusscanner niet duur hoeft te zijn. Na uitgebreid onderzoek gedaan te hebben naar virusscanners gaat onze voorkeur uit naar het antivirusprogramma NordVPN. Voor dit programma betaal je momenteel € 29,99 en heb je ook nog een goede Cloudback-up voor je pc. Lees meer…

Meer gratis cyber security software?

Bij Beveiligingsguru zijn we gek op gratis software, maar… dit dient natuurlijk wel van hoge kwaliteit te zijn. We hebben naast de beste gratis virusscanner ook onderzoek verricht naar de beste gratis wachtwoordmanager en de beste gratis VPN. Maak jouw online omgeving compleet veilig met alle drie de software pakketten!

Recente artikelen over Virusscanners

malware
stalkerware-stalkersoftware
wat is een virus
wat-is-een-trojaans-paard
hoe-herken-ik-een-phishing-mail