Home » Beste Virusscanner 2019 » Beste gratis Virusscanner

Beste gratis Virusscanner

Door Rob | Laatste update: 24 juli 2019

Wist je dat er heel veel gratis antivirus software beschikbaar is? Deze vaak gratis te downloaden virusscanners kunnen zeker interessant zijn als jij eerst kennis wilt maken met de functionaliteiten van dit type software. Het is altijd wel oppassen geblazen: we hebben gemerkt dat veel ‘gratis’ software juist virussen kan bevatten.

Wij hebben onderzoek gedaan naar enkele goede keuzes voor virusscanners die gratis aangeboden worden. Het gaat dan in veel gevallen om een toonaangevende software, waarbij je bij de gratis variant niet gebruik kunt maken van alle functionaliteiten. Bekijk de beste gratis virusscanners hieronder.

 Beste keuze
bitdefender

Bitdefender

Wij bestempelen Bitdefender als beste gratis virusscanner op dit moment. De gratis te gebruiken antivirus software biedt veel uitkomsten voor degene die kennis wilt maken met de veilige voordelen van een virusscanner. Zelfs bij de gratis versie krijg je genoeg handvatten om jouw apparaat in het vervolg beter te beschermen en kun je genieten van een goede analyse.

Gratis voor veel apparaten
avg antivirus

AVG Antivirus

In diverse beste virusscanner lijsten kwam AVG Antivirus al als beste uit de test. Dit vaak vanwege de grote ondersteuning voor diverse apparaten. Ook de gratis virusscanner van AVG is volledig gratis te gebruiken voor veel verschillende besturingssystemen en diens apparaten. De virusscanner is van goede kwaliteit en werkt daarbij erg fijn!

 Makkelijk en overzichtelijk
avast

Avast

Al meer dan 400 miljoen mensen maken gebruik van de gratis antivirus tool van Avast. In onze ogen mag deze ook niet ontbreken in de lijst met de beste gratis virusscanner keuzes op dit moment. De software werkt erg snel, makkelijk en overzichtelijk. Je hebt als gebruiker weer zicht op wat je moet je doen om je computer of ander apparaat beter te beveiligen tegen virussen of zaken als malware.

Onderzoek naar de beste gratis virusscanner op dit moment

Het op een rij zetten van gratis virusscanners is geen probleem: bijna elke antivirus software aanbieder heeft wel een gratis virusscanner mogelijkheid online staan. Het is echter maar net wat hier tegenover staat: zo kun je misschien veel minder genieten van alle functionaliteiten of ben je verplicht om na enkele maanden over te gaan op een betaalde variant van de virusscanner.

Juist deze zaken zorgen ervoor dat wij onderscheid kunnen maken uit de verschillende gratis virusscanner mogelijkheden. Welke is gratis, maar biedt gewoon de goede kwaliteit die je van een antivirus software zou mogen verwachten? Wij zochten het uit!

Onderzoeksmethodologie voor de beste gratis antivirus software

Voor we zijn gestart met het onderzoek hebben we eerst een duidelijke onderzoeksselectie afgebakend. Hierbij hebben we eerst onze randvoorwaarden voor de beste virusscanner in het algemeen losgelaten, waarna we vervolgens deze hebben gefilterd op aanbieders die gratis mogelijkheden aanbieden.

In grote lijnen hebben we beste gratis virusscanner weten te selecteren op basis van een score toewijzing per aanbieder op de volgende onderzoeksfactoren:

  • Wat biedt de gratis virusscanner voor handvatten: waarvan kun jij allemaal genieten bij de gratis antivirus software? Is dit enkel een scan of krijg je ook complete analyses van jouw apparaat?
  • Is er veel verschil tussen de betaalde en gratis variant: het is slim om even stil te staan bij de verschillen tussen de betaalde en gratis variant. Dit geeft inzicht in wat eventueel ontbreekt, waarbij je jezelf altijd even moet afvragen of die paar euro’s extra het toch niet gewoon waard zijn.
  • Is de software aanbieder een betrouwbare partij: het is en blijft altijd belangrijk om de achtergrond van de antivirus software aanbieder onder de loep te leggen. Hierbij gaan we verder dan een bezoekje aan de website. We lezen ons ook in de maatregelen die het bedrijf treft om alles veilig te houden en checken ook eerder verschenen (negatieve) nieuwsberichten van desbetreffende software.

Ons onderzoek is trouwens nooit af! De wereld rondom antivirus software ontwikkelt zich dagelijks, waardoor updates vaak niet lang op zich laten wachten. Als er veranderingen plaatsvinden bij gratis virusscanners die van invloed zijn op bovenstaande onderzoeksresultaten, dan updaten wij het onderzoek. Bovenaan de gids ontdek je datum wanneer dit onderzoek naar de beste gratis virusscanner voor het laatst is uitgevoerd.

Is een gratis virusscanner veilig te gebruiken?

Een gratis virusscanner is zeker goed te gebruiken. Het is wel raadzaam om enkel gebruik te maken van gratis oplossingen van partijen die bekend staan in de cyber security wereld. Je moet je ook bedenken dat deze aanbieder de software niet voor niets ook gratis, erg goed maken: ze willen immers dat jij bij hun strakjes de betaalde dienst gaat afnemen om nog meer te genieten van een beter beveiligd apparaat.

Meer gratis cyber security software?

Bij Beveiligingsguru zijn we gek op gratis software, maar… dit dient natuurlijk wel van hoge kwaliteit te zijn. We hebben naast de beste gratis virusscanner ook onderzoek verricht naar de beste gratis wachtwoordmanager en de beste gratis VPN. Maak jouw online omgeving compleet veilig met alle drie de software pakketten!

Recente artikelen over Virusscanners

virusverwijder tools
wat is spyware
wat is een hoax
onderhoud computer
antivirus scanner kopen
smartphone beveiligen