Laatste update: 25-07-2023

Beste Virusscanner

Door Rob | Laatste update: 22 juli 2023

Een virusscanner is tegenwoordig steeds belangrijker. Zo komen veel mensen in aanraking met phishing mails of andere spyware zonder dat ze hier weet van hebben. Met één klik op een verkeerd knopje kan je zomaar een nare virus op je computer hebben.

Met een goede virusscanner voorkom je dat je een virus op je computer krijgt en je beschermt je er tegen. Het kan ook voorkomen dat je al een virus op je computer hebt, een goede antivirusprogramma is hier een goed wapen tegen.

Door het grote aanbod aan virusscanners zijn de prijzen van de “goede” virusscanners ook goedkoper worden en wordt het steeds toegankelijker en aantrekkelijker om te kiezen voor goede online veiligheid.

Wij hebben heel wat uren onderzoek gedaan naar beste virusscanner op dit moment. Al snel zijn we erachter gekomen dat de beste keuze afhankelijk is van een aantal persoonlijke factoren.

Zo is niet alleen de software op jouw apparaat een belangrijke factor, ook jouw wensen spelen mee.

Wil jij bijvoorbeeld een zo makkelijk mogelijke virusscanner of een best beveiligde variant? Hieronder vind je onze keuzes, zo gaat onze eerste keuze uit naar Norton Antivirus.

Dit antivirusprogramma heeft naast een goede virusscanner ook veel andere extra tools om je computer veilig te houden, daarnaast is de prijs laag en kun je niet alleen je eigen apparaten veilig houden maar ook die van je gezin.

#1 – Norton Antivirus – Tijdelijk € 4,16 per maand voor complete beveiliging voor het hele gezin

norton antivirus softwareIn onze ogen is Norton Antivirus de beste virusscanner van dit moment. Dit heeft met verschillende aspecten te maken, zo is Norton erg betrouwbaar, werkt het programma goed en is de software compatibel voor de meeste besturingssystemen. Daarnaast krijg je bij een abonnement van Norton Antivirus veel extra tools die je nog beter beschermen, denk hierbij aan backups in de cloud. Ook is de prijs van deze allrounder erg aantrekkelijk en kun je met dit abonnement ook de apparaten van je kinderen beschermen. Lees meer…

#2 – AVG Antivirus

avg antivirusAVG vinden wij ook thuis horen in het rijtje van de beste virusscanners. AVG Antivirus is bekende aanbieder die zijn antivirus gratis aanbiedt, wel gaat onze voorkeur uit naar de betaalde versie omdat je hierbij toch wat beter beveiligd bent. Lees meer…

#3 – McAfee – Nu met € 60,- korting en totale bescherming voor 10 apparaten

mcafeeMcAfee onze derde keuze voor een goede virusscanner. Misschien ben je wel bekend met McAfee? Dat komt misschien omdat McAfee vaak standaard geïnstalleerd op apparaten als laptops. Vooral de betrouwbaarheid, de werking en extra opties maken McAfee interessant. Momenteel kun je maar liefst 10 apparaten beveiligen met een nieuw abonnement van McAfee. Lees meer…

#4 – Kaspersky – Momenteel 10% korting en voor € 26,99 een jaar lang veilig!

kasperskyKaspersky ook één van onze favoriete virusscanners. Kaspersky biedt naast alleen een virusscanner ook complete online veiligheid aan, denk hierbij ook aan bestanden in de cloud etc, daarnaast is de software kinderlijk eenvoudig te gebruiken en scant het scanner enorm goed en accuraat. Lees meer…

#5 – BullGuard – 33% korting op een 3-jarig abonnement

bullguardBullGuard is de meest simpele antivirusprogramma in dit rijtje en is vooral geschikt wanneer je een wat oudere computer hebt. Het programma van BullGuard werkt namelijk zonder veel poespas en vraagt daarom weinig van je systemen, hierdoor blijft je computer goed functioneren en heb je geen last van een vertraagd systeem. Lees meer…

Beste Virusscanner per software

Bij het selecteren en kiezen van een virusscanner is het ongelooflijk belangrijk om te letten op de software. Zo werkt niet altijd elke antivirus software met Android. Mede daarom hebben we bij Beveiligingsguru een onderscheid gemaakt uit de beste virusscanner per software. Bekijk hieronder de beste lijsten voor elk besturingssysteem.

Beste Virusscanner per apparaat

Heb jij een Mac of ben je op zoek naar de beste virusscanner voor je iPad? Het is belangrijk om net als bij het besturingssysteem, goed te letten op de ondersteuning van het apparaat. Een leuk voorbeeldje: hoewel veel antivirus software werkt met iOS, hoeft het niet altijd een goede en makkelijke keuze te zijn voor je iPad.

We hebben voor de populairste apparaten de beste antivirus software op een rij gezet. Check hieronder voor welk apparaat jij de beste keuzes voor een virusscanner wilt ontdekken.

Beste Virusscanner per kenmerk

Een virusscanner kan verschillende kenmerken hebben. En net als de beste VPN is er niet altijd één de beste keuze. Het is maar net wat jouw wensen zijn: heb jij bijvoorbeeld voorkeur voor een gratis antivirus software, of wil jij er zakelijk gebruik van maken met een aantal collega’s?

We hebben voor de belangrijkste behoeftes de beste keuzes op een rij gezet. Van goedkope tot gratis virusscanners.

Beste Virusscanner per toepassing

Waar wil jij de antivirus software met name voor gaan gebruiken? Elke virusscanner heeft vaak unieke functionaliteiten, die bescherming bieden voor verschillende toepassingen. Zo is er bijvoorbeeld een software die jouw e-mails scant, alvorens je deze opent. Of wat dacht je van een software die je goed kunt gebruiken bij het downloaden: voor jij een document kunt downloaden scant de virusscanner of het überhaupt wel veilig is. Check de beste virusscanner voor de volgende vier toepassingen:

Onderzoeksmethodologie voor de beste virusscanner

Bij Beveiligingsguru zijn virusscanners een belangrijk onderdeel. Het is een van de drie beste cyber security software die wij onderzoeken. We nemen ons onderzoek altijd zeer serieus en volgen daarvoor verschillende stappen. Zo kijken we – ongeacht voor welke toepassing, kenmerk, software of aparaat de software geschikt is – altijd naar dezelfde belangrijke factoren. Daarnaast hanteren we altijd standaard randvoorwaarden bij virusscanners: als deze niet voldaan worden, onderzoeken we deze antivirus software sowieso niet.

Factoren die wij grondig onderzoeken bij virusscanners

Zoals ik daarnet aangaf onderzoeken wij altijd belangrijke factoren bij virusscanners. Factoren en kenmerken die wij belangrijk vinden. Ik zet ze op een rij:

 • Mate van bescherming: natuurlijk checken we goed hoe het gesteld is met de bescherming van desbetreffende software. Hiervoor doen we ook onderzoek naar de geschiedenis van het bedrijf en eventueel eerdere lekkages in de software.
 • Soorten scans: welke scans voert de antivirus software allemaal uit? Is dit enkel geïnfecteerde bestanden of biedt de virusscanner ook ondersteuning voor je e-mail en preventie bij downloads?
 • Ondersteuning: voor welke apparaten is de virusscanner allemaal geschikt? Is dit enkel voor iOS of werkt de software met veel meer besturingssystemen.
 • Aantal apparaten: het is goed om in te zoomen op het maximaal aantal gebruiken apparaten. Dit in combinatie met de prijs is goed gegeven voor de prijs van de software. Dit is tevens een belangrijk punt om te op te letten bij Antivirus software kopen.
 • Ervaringen andere gebruikers: we laten niet alleen onze eigen mening en ervaring gelden. Ook lezen we ons in on de ervaringen en reviews van eerdere gebruikers van specifieke software. Dit geeft ons namelijk een breder beeld: zo lezen we ook de ervaringen bij specifieke toepassingen die niet bij ons zelf gelden. Denk aan een zakelijk tintje of de ervaringen van een virusscanner bij een hardcore gamer.

Daarbij is het goed om te melden dat we de experts in de virusscannermarkt goed in de gaten houden. Een goed voorbeeld is Bestevirusscanners.nl, die eveneens onderzoek doen in de wereld van de virusscanner. Op die manier kunnen we matchen in hoeverre onze ervaringen overeen komen met andere toonaangevende partijen in deze industrie.

Randvoorwaarden voor goede Antivirus software

Er zijn online honderden (misschien wel duizenden) verschillende virusscanners te ontdekken. Het zou voor ons niet alleen praktisch onmogelijk zijn om ze allemaal van A tot Z uitgebreid te testen, het is ook lang niet altijd interessant om elke virusscanner mee te nemen in het onderzoek. Kleine spelers die ‘vaag communiceren’ nemen wij bijvoorbeeld sowieso al niet mee in ons onderzoek.

Om het kaf van het koren te scheiden hanteren we enkele randvoorwaarden. Alleen antivirus software die hieraan voldoen, kunnen voorkomen in de beste virusscanner lijsten.

 • Goede bescherming: uiteraard moet de virusscanner een goede bescherming bieden. Randvoorwaarde #1.
 • Betrouwbare partij: het bedrijf achter de software moet meerdere jaren actief zijn in de cyber security wereld en zichzelf al meermaals bewezen te hebben.
 • Veel gebruikers: het aantal gebruikers zegt vaak meer over de kwaliteit van de antivirus software. Wij richten ons onderzoek minder op software wat door enkele gebruikt wordt.
 • Duidelijke communicatie: wij houden van transparantie. Als een bedrijf of software lastig te begrijpen is of als we het gevoel hebben dat er een addertje onder het gras zit, nemen wij deze virusscanner zeker niet mee in ons onderzoek.

Extra opmerking: zoals je wellicht weet kunnen wij verdienen aan links die wij plaatsen in onze beste lijsten. Echter mag het ontbreken van een samenwerking met goede virusscanners geen reden zijn om ze niet op te nemen als beste resultaat, als dit zo is. Wij laten ons nooit beïnvloeden door eventuele vergoedingen: als een specifieke virusscanner als beste keuze uit de test komt, maar wij hier geen samenwerking mee hebben, komt hij alsnog op nummer één.

Antivirus Software kopen: waar moet je op letten?

Als je je computer beter wilt beveiligen tegen mogelijke virussen of hacks, kom je al snel uit bij antivirus software. Deze software, ook wel virusscanners genoemd, zorgen ervoor dat jouw apparaten minder kwetsbaar zijn voor potentiële hackers. Niet alleen zorgen ze voor een soort schild: ze geven je vaak ook tips om je computer zelf beter te beveiligen. Het kan dan gaan om updates van het besturingssysteem of meldingen bij het openen van wellicht besmette bestanden. In deze blog zet ik de belangrijkste punten op een rij waar je op moet letten bij het kopen van een antivirus software. Pak pen en papier erbij en noteer deze punten voor je zomaar een pakket koopt!

Wat is een antivirus software en waarom heb je het nodig?

Er zijn veel beweringen bij een antivirus software. Om ervoor te zorgen dat we het allebei over hetzelfde hebben, heb ik een aantal voorwaarden op een rij gezet, waaraan een virusscanner in mijn ogen zou moeten voldoen.

 • Biedt protectie tegen virussen, spyware, phising, rootkits en trojans
 • Doet real-time analyses
 • Zorgt voor bescherming tijdens browsen
 • Maakt gebruik van cloud technologie
 • Is voorzien van een Firewall
 • Maakt backups mogelijk
 • Waarschuwt bij ‘gevaarlijke’ url’s bezoeken
 • Scant e-mail
 • Zorgt voor automatische updates
 • Is geschikt voor Windows, Mac of Android (of allemaal)

Bovenstaande punten zijn veelal terug te vinden bij de wat betere antivirus software aanbieders. Uiteraard is het geen lijst met vereisten, maar het is zijn nagenoeg wel alle punten waar ik persoonlijk naar zou kijken. Laten we kijken waar we goed op moeten letten bij het kopen van een antivirus software programma!

Check hoeveel installaties er mogelijk zijn

Allereerst is het enorm belangrijk om goed te kijken hoeveel installaties er maximaal mogelijk zijn bij een specifieke software. Als jij bijvoorbeeld drie computer in huis hebt staan, is het slim om te kijken naar een antivirus software die minimaal drie keer geïnstalleerd kan worden. Dit is natuurlijk vaak van invloed op de prijs, maar steeds vaker zijn er speciale aanbiedingen te ontdekken waarmee je eenvoudig uit kunt breiden naar meerdere apparaten.

Bekijk goed waar de antivirus software tegen beschermt

Misschien wel een van de belangrijkste punten bij het kopen van een antivirus software om te checken, zijn de mogelijke soorten bescherming. Waarvoor kan de software allemaal bescherming bieden en biedt deze bijvoorbeeld ook bescherming bij het openen van geïnfecteerd e-mails? Ik heb de meest voornaamste functies op een rij gezet, check altijd of een antivirus software deze mogelijkheid biedt. Noot: het is natuurlijk ook persoonlijk of een bepaald punt een must is. Als jij altijd je mail opent op je smartphone, is de bescherming van mail op een computer bij het kopen van een antivirus software minder relevant.

Soorten bescherming van een antivirus software

 • Virussen
 • Spyware
 • Trojans
 • Rootkits
 • Phising

Controleer alle mogelijke functionaliteiten van de software

Naast de bescherming voor diverse zaken, zijn ook de functies van de antivirus software zelf een must om even onder de loep te houden. Is er bijvoorbeeld sprake van een real-timeanalyse, zodat je nooit vergeet om een analyse te doen? En kan je met de software ook op een veilige manier internetbankieren? Laten we inzoomen op de mogelijke functies van een antivirus software.

Mogelijke functies van antivirus software

 • Real-time analyses
 • Bescherming bij surfen op het web
 • Bankieren op veilige wijze
 • Automatische updates
 • Scannen van e-mail
 • Advies bij downloaden van bestanden
 • Detectie verdachte url’s

Check of jouw besturingssysteem compatibel is met de antivirus software

Ben jij een fan van Mac of heb jij een Windows computer die je graag wilt beschermen? Het is een must om goed te kijken of de software geschikt is voor jouw besturingssysteem. En als een antivirus software geschikt is voor zowel Windows als Mac, dan alsnog is het belangrijk om het juiste pakket aan te schaffen!

Ditzelfde geldt voor Android: heb jij Android toestellen die jij wilt beschermen, ga dan op zoek naar een software wat Android ondersteund.

Doe onderzoek en vraag naar ervaringen van eerdere gebruikers

Natuurlijk kan het uiteindelijk ook niet kwaad om reviews en beoordelingen van huidige gebruikers door te nemen. Dat is ook voor Beveiligingsguru een groot gedeelte van ons onze Antivirus Software reviews, waar je tevens onze persoonlijke ervaringen kunt checken.

Je kunt bij het onderzoeken van ervaringen altijd een beter beeld krijgen van de gebruikerservaring en de support of ondersteuning van het bedrijf achter de software. Zo komt bijvoorbeeld vaak aan het licht dat een bedrijf slecht te bereiken, iets wat een must is in onze ogen bij het kopen van een antivirus software.

Check antivirus software deals bij aankoop nieuwe computer

Als je nog op zoek bent naar een nieuwe laptop of computer, terwijl je mijn artikel aan het lezen bent, heb ik een mega goede tip voor je. Check bij het kopen van een nieuwe computer altijd of er een speciale aanbieding is voor de aanschaf van een antivirus software. Negen van de tien keer kun je namelijk gebruik maken van mooie combinatie deals en schaf je de software veel goedkoper aan. Daarbij ben je altijd verzekerd dat het pakket goed werkt op je nieuwe computer.

Extra tip: check dit ook bij huidige netwerkprovider

Wanneer je geen nieuwe computer nodig hebt, maar alsnog een antivirus software wilt kopen, dan kun je ook eens te raden gaan bij je huidige netwerkprovider. Zo heeft bijvoorbeeld Ziggo een speciale internet beveiliging als optie, waarbij zij gebruik maken van de software van Safe Online. Hier kun je als huidige Ziggo klant genieten van een lager bedrag dan standaard klanten. Ook een mooie bespaar mogelijkheid!

Recente artikelen over Virusscanners

malware
stalkerware-stalkersoftware
wat is een virus
wat-is-een-trojaans-paard
hoe-herken-ik-een-phishing-mail