Home » Cyber Security Tips » Antivirus Software kopen: waar moet je op letten?

Antivirus Software kopen: waar moet je op letten?

antivirus scanner kopen

Door Rob | Datum: 27 juni 2019

Als je je computer beter wilt beveiligen tegen mogelijke virussen of hacks, kom je al snel uit bij antivirus software. Deze software, ook wel virusscanners genoemd, zorgen ervoor dat jouw apparaten minder kwetsbaar zijn voor potentiële hackers. Niet alleen zorgen ze voor een soort schild: ze geven je vaak ook tips om je computer zelf beter te beveiligen. Het kan dan gaan om updates van het besturingsysteem of meldingen bij het openen van wellicht besmette bestanden. In deze blog zet ik de belangrijkste punten op een rij waar je op moet letten bij het kopen van een antivirus software. Pak pen en papier erbij en noteer deze punten voor je zomaar een pakket koopt!

Wat is een antivirus software en waarom heb je het nodig?

Er zijn veel beweringen bij een antivirus software. Om ervoor te zorgen dat we het allebei over hetzelfde hebben, heb ik een aantal voorwaarden op een rij gezet, waaraan een virusscanner in mijn ogen zou moeten voldoen.

 • Biedt protectie tegen virussen, spyware, phising, rootkits en trojans
 • Doet real-time analyses
 • Zorgt voor bescherming tijdens browsen
 • Maakt gebruik van cloud technologie
 • Is voorzien van een Firewall
 • Maakt backups mogelijk
 • Waarschuwt bij ‘gevaarlijke’ url’s bezoeken
 • Scant e-mail
 • Zorgt voor automatische updates
 • Is geschikt voor Windows, Mac of Android (of allemaal)

Bovenstaande punten zijn veelal terug te vinden bij de wat betere antivirus software aanbieders. Uiteraard is het geen lijst met vereisten, maar het is zijn nagenoeg wel alle punten waar ik persoonlijk naar zou kijken. Laten we kijken waar we goed op moeten letten bij het kopen van een antivirus software programma!

Check hoeveel installaties er mogelijk zijn

Allereerst is het enorm belangrijk om goed te kijken hoeveel installaties er maximaal mogelijk zijn bij een specifieke software. Als jij bijvoorbeeld drie computer in huis hebt staan, is het slim om te kijken naar een antivirus software die minimaal drie keer geïnstalleerd kan worden. Dit is natuurlijk vaak van invloed op de prijs, maar steeds vaker zijn er speciale aanbiedingen te ontdekken waarmee je eenvoudig uit kunt breiden naar meerdere apparaten.

Bekijk goed waar de antivirus software tegen beschermt

Misschien wel een van de belangrijkste punten bij het kopen van een antivirus software om te checken, zijn de mogelijke soorten bescherming. Waarvoor kan de software allemaal bescherming bieden en biedt deze bijvoorbeeld ook bescherming bij het openen van geïnfecteerd e-mails? Ik heb de meest voornaamste functies op een rij gezet, check altijd of een antivirus software deze mogelijkheid biedt. Noot: het is natuurlijk ook persoonlijk of een bepaald punt een must is. Als jij altijd je mail opent op je smartphone, is de bescherming van mail op een computer bij het kopen van een antivirus software minder relevant.

Soorten bescherming van een antivirus software

 • Virussen
 • Spyware
 • Trojans
 • Rootkits
 • Phising

Controleer alle mogelijke functionaliteiten van de software

Naast de bescherming voor diverse zaken, zijn ook de functies van de antivirus software zelf een must om even onder de loep te houden. Is er bijvoorbeeld sprake van een real-timeanalyse, zodat je nooit vergeet om een analyse te doen? En kan je met de software ook op een veilige manier internetbankieren? Laten we inzoomen op de mogelijke functies van een antivirus software.

Mogelijke functies van antivirus software

 • Real-time analyses
 • Bescherming bij surfen op het web
 • Bankieren op veilige wijze
 • Automatische updates
 • Scannen van e-mail
 • Advies bij downloaden van bestanden
 • Detectie verdachte url’s

Check of jouw besturingsysteem compatibel is met de antivirus software

Ben jij een fan van Mac of heb jij een Windows computer die je graag wilt beschermen? Het is een must om goed te kijken of de software geschikt is voor jouw besturingssysteem. En als een anitvirus software geschikt is voor zowel Windows als Mac, dan alsnog is het belangrijk om het juiste pakket aan te schaffen!

Ditzelfde geldt voor Android: heb jij Android toestellen die jij wilt beschermen, ga dan op zoek naar een software wat Android ondersteund.

Doe onderzoek en vraag naar ervaringen van eerdere gebruikers

Natuurlijk kan het uiteindelijk ook niet kwaad om reviews en beoordelingen van huidige gebruikers door te nemen. Dat is ook voor Beveiligingsguru een groot gedeelte van ons onze Antivirus Software reviews, waar je tevens onze persoonlijke ervaringen kunt checken.

Je kunt bij het onderzoeken van ervaringen altijd een beter beeld krijgen van de gebruikerservaring en de support of ondersteuning van het bedrijf achter de software. Zo komt bijvoorbeeld vaak aan het licht dat een bedrijf slecht te bereiken, iets wat een must is in onze ogen bij het kopen van een antivirus software.

Check antivirus software deals bij aankoop nieuwe computer

Als je nog op zoek bent naar een nieuwe laptop of computer, terwijl je mijn artikel aan het lezen bent, heb ik een mega goede tip voor je. Check bij het kopen van een nieuwe computer altijd of er een speciale aanbieding is voor de aanschaf van een antivirus software. Negen van de tien keer kun je namelijk gebruik maken van mooie combinatie deals en schaf je de software veel goedkoper aan. Daarbij ben je altijd verzekerd dat het pakket goed werkt op je nieuwe computer.

Extra tip: check dit ook bij huidige netwerkprovider

Wanneer je geen nieuwe computer nodig hebt, maar alsnog een antivirus software wilt kopen, dan kun je ook eens te raden gaan bij je huidige netwerkprovider. Zo heeft bijvoorbeeld Ziggo een speciale internet beveiliging als optie, waarbij zij gebruik maken van de software van Safe Online. Hier kun je als huidige Ziggo klant genieten van een lager bedrag dan standaard klanten. Ook een mooie bespaar mogelijkheid!

Recente artikelen over Virusscanners

virusverwijder tools
wat is spyware
wat is een hoax
onderhoud computer
antivirus scanner kopen
smartphone beveiligen