Laatste update: 13-09-2021

Anoniem surfen op internet

Wil jij anoniem surfen op het internet? Dan is het slim om mijn tips door te lezen en erachter te komen waarom VPN software dé oplossing is.

anoniem surfen

We krijgen steeds vaker de vraag binnen hoe anoniem surfen gedaan kan worden. Dit kan op tal van manieren, waarbij de een net wat beter werkt dan de andere. Je hebt vast wel eens gehoord van een incognito venster van Google Chrome of de mogelijkheid om een VPN software te gebruiken. In deze complete Cyber Security gids zet ik alle mogelijkheden voor anoniem surfen op een rij. Ik beschrijf eerst de redenen, ga dan in op anoniem surfen bij elke browser en sluit af met de mogelijkheden voor je iPhone of Android toestel via een app. Let’s go!

Redenen voor anoniem surfen

Laten we starten met de redenen om anoniem te surfen. Er zijn tal van redenen op een rij te zetten waarom velen wensen anoniem gebruik te maken van het internet. Een van de grootste is misschien wel het feit dat jij je persoonlijke online gedragingen niet wilt delen met irritante advertentie partijen. Ik zet deze en enkele andere belangrijke redenen op een rij:

  • Persoonlijke gedragen niet delen: een van de voornaamste redenen is dat jij je persoonlijke gedragingen niet wilt delen met bedrijven. Het kan verdraaid irritant zijn om achterna te worden gezeten met reclames waar je eigenlijk niet op zit te wachten.
  • Anoniem tips geven die gevoelig zijn: ook kan het voorkomen dat een gebruiker stiekem een tip wilt doorgeven, wat misschien grote gevolgen kan hebben voor zijn privé omstandigheden wanneer het uitkomt als hij of zij de tip gegeven heeft. Het is dan noodzaak om anoniem te blijven.
  • Beschermen van persoonlijke data: vanwege het feit dat er via het internet steeds vaker persoonlijke data gebruikt wordt, denk aan internet bankieren, stijgt ook de wens om alles liever anoniem te doen.

Naast bovenstaande belangrijke redenen kunnen er ook nog wat randzaken bedacht worden. Hierbij kun je denken aan het waarborgen van je anonimiteit als je iets als verassing wilt doen op een gezamenlijk computer. Op VPNpower is ook een interessant artikel te vinden over anoniem surfen.

Anonimiteit per internet browser

Net zoals bij mijn beste VPN lijsten, heb ik besloten om een onderscheid te maken tussen de verschillende soorten browser. Iedereen heeft natuurlijk zo zijn voorkeuren op het gebied van internetbrowers: de een gebruikt liever Chrome, terwijl de ander liever anoniem gaat surfen via Safari!

Anoniem surfen via Chrome

Je kunt fanatiek gebruiker zijn van Google Chrome (net als ik) en wensen om in de toekomst anoniem te surfen. Ik heb dan goed nieuws voor je: diverse VPN software aanbieders bieden speciale ondersteuning aan via Chrome in de vorm van een extensie. Als je nog niet bekend met dit type software, raad ik je aan om het artikel Wat is VPN Software door te lezen. Goede mogelijkheden voor Chrome extensies zijn door onder andere NordVPN, ExpressVPN en CyberGhost ontwikkeld.

Anoniem surfen via Firefox

Wil jij liever anoniem surfen via Firefox? Velen denken gebruik te kunnen maken van het zogeheten ‘Privénavigatie’ van Firefox. Echter is dit enkel een manier om je geschiedenis niet op te slaan, waardoor je enkel de geschiedenis modus tijdelijk uitzet. Dit heeft echter niets te maken met anoniem internet gebruiken. Privénavigatie fikst onder andere de volgende zaken:

  • Geschiedenis wordt gewist
  • Opgeslagen wachtwoorden worden gewist
  • Cookies worden gewist

Ook hiervoor zou je in mijn ogen beter gebruik kunnen maken van een VPN software voor FireFox. Hiermee is jouw internetgedrag niet meer te koppelen aan jouw persoonlijke IP adres.

Anoniem surfen via Safari

Bij Safari wordt veelal beweerd dat surfen in de zogeheten ‘privémodus’ dezelfde voordelen heeft als VPN software. Ook dit is dus zeker niet waar: deze privémodus is vergelijkbaar met de privénavigatie van Firfox of het incognito venster van Google Chrome.

Wanneer jij verfent Apple gebruiker bent raad ik je aan om je te verdiepen in de volgende beste VPN lijsten.

Wat is een incognito venster en hoe is dit veilig?

Op basis van anoniem surfen per browser, kreeg ik onlangs de vraag of een incognito venster hier ook niet goed voor gebruikt zou kunnen worden. Daar heb ik maar één antwoord op: Nee. Een incognito venster zorgt er alleen voor dat de geschiedenis op de computer niet opslagen wordt, zodat het voor anderen op jouw computer niet mogelijk is om te zien wat jij hebt uitgespookt. De webbrowser kan daarentegen jouw gedrag nog steeds koppelen aan jouw gegevens. Er is dus zeker geen sprake van anoniem surfen bij het gebruiken van zo’n incognito scherm.

Anonimiteit waarborgen via iPhone of Android

Los van alle computers en laptops is het natuurlijk ook interessant om even stil te staan bij het waarborgen van je anonimiteit bij surfen op een smartphone. Anoniem surfen op je iPhone of Android toestel is zeker mogelijk: ook hierbij richt ik mijn pijlen wel op VPN software, gezien dit in mijn ogen de beste oplossing om je privacy compleet te waarborgen.

Oplossing: anoniem surfen met iPhone of Android VPN app

Er zijn speciale VPN applicaties die je eenvoudig kunt downloaden via de Appstore (iPhone) of Google Play Store (Android). Ik  heb eerder twee complete onderzoeken verricht voor beide toestellen, waarbij jij direct de beste keuzes ontdekt.

Blijf je wel beseffen dat een complete anonimiteit online vaak nog wat haken en ogen kan hebben. Als jij als gebruiker net wat verkeerde instellingen hebt verricht of iets niet goed in de gaten houdt, dan kan jouw internetgedrag alsnog gekoppeld worden aan je IP adres. Ook vanuit het VPN netwerk kan het altijd voorkomen dat het een ander aan jou gekoppeld kan worden. Master tip: let bij het kiezen van VPN software ook altijd op of er log-bestanden bijgehouden worden. Zo niet, dan is dit weer een extra pluspunt voor jouw anonimiteit!

Meer cyber security artikelen

lastpass gratis account meerdere apparaten
slack wachtwoord resetten
telefoonnummers facebook gebruikers verkocht
norton wachtwoordmanager
41 miljoen euro fraudehelpdesk 2020
privegegevens handel coronayastemen
malware